Frågor och svar om att vara gravid

20 Apr 2003, 13:13 162
Annat, 0 år
Question


Hej.. jag är en 14 årig tjej som undrar en sak, jag har funderat ganska mycket men verkar inte komma någonstans med mina funderingar. Det jag undrar över är när man kan få barn?.. är det efter man haft mens, eller 1 vecka innan man ska få mensen?. . eller är det bara .. ja.. för om jag nu inte skulle använda kondom när jag nu ska ha sex.. När är det minst chans att INTE få barn?.. om inte killen har kondom?. . det är bara en sak jag undrar över. Tack!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Minst chans att bli gravid är under själva menstruationen och några dagar efter.
Störst chans att bli med barn är runt ägglossningen som sker mitt emellan två menstruationer, eller ca 14 dagar före väntad mens om man har en menscykel som är längre än 28 dagar.

Men det betyder alltså att man i princip kan bli med barn när som helst under menscykeln även om chansen som sagt är väldigt liten under menstruationen och strax efter. Så för att vara säker ska man alltid använda preventivmedel, och kondom skyddar ju mot könssjukdomar också, varför det är bra ur den synvinkeln också.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar