Frågor och svar om här kan man få hjälp!

26 Apr 2003, 23:00 152
Annat, 0 år
Question


hej jag undrar om ni kan ge mej hjälp om vart man kan ringa och prata med folk om man är deprimerad och har självmordstankar och mår jätte dåligt så man inte klarar av skolan och hälsan snälla jag måste få ett svar om det här ska funka annars orkar jag inte mer....

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om du vill ringa och prata med någon, kan du vända dig till nationella hjälplinjen. Du hittar telefonnummer och öppettider på www.nationellahjalplinjen.a.se
Att ringa någon och prata anonymt per telefon kan vara ett första steg. Men mår man så dåligt som du beskriver behöver man ofta hjälp av någon personligen. För att få en samtalskontakt kan du ringa till öppenvårdspsykiatrin (vuxenpsykiatrin om du är 18 eller äldre). Du hittar numret på dom blå sidorna i telefonkatalogen, eller så kan du ringa numret till landstingets växel som också står där, så kopplar dom dig rätt. När du kommer fram får du prata med någon som ställer lite frågor kring ditt problem, och sedan får du en tid för besök.

Andra alternativ är att du vänder dig till skolkuratorn eller skolpsykologen, eller att du går till närmaste Ungdomsmottagning. Dit kan man gå upp till man är 25 år och det är helt gratis. Det är dock inte alltid dom har en psykolog där, men kurator finns i princip alltid och den personen kan hjälpa dig vidare ifall det skulle visa sig att hans/hennes hjälp inte är tillräcklig.


Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar