Frågor och svar om familj

26 Apr 2003, 23:16 254
Annat, 0 år
Question


hej. jag är 14 år och äter ingenting. mina kompisar är arga på mig för att jag inte äter. men jag gör ju inte detta frivilligt. mina föräldrar bråkar hela tiden och pappa slår mamma. jag skär mig själv också. och jag saknar mina kompisar i Frankrike för vi flyttade nämligen därifrån tidigare. förra året blev jag mobbad i skolan och blev kallad pluggis. jag har ingen att prata med. snälla ni svara på min fråga. vad ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Dina kompisar är säkert väldigt oroliga för dig, och det verkar dom också ha anledning att vara, för du beskriver många svårigheter som var och en skulle vara nog så jobbiga att hantera. Du har dels flyttat från dina kompisar, bytt land, blivit mobbad, och tvingats uppleva hur din pappa slår din mamma och att dom bråkar hela tiden. Det är mycket för en 14-åring att hantera, alldeles för mycket. Att man gör som du och skär sig i ett sådant här läge, är inte ovanligt enligt min erfarenhet, då många i din situation tycker att dom får lite paus från allt jobbigt, då smärtan när man skär sig dövar det man känner inom sig.
Att man som du, också svälter sig är tyvärr inte heller ovanligt, då många i din situation tycker det känns som en lättnad att åtminstone kunna kontrollera NÅGONTING, även om det bara är maten man stoppar i sig. Många i din situation kan också känna att det på något sätt skulle vara deras fel (men det är det ALDRIG) att det ser ut som det gör, varför många också straffar sig själva genom att inte tillåta sig att äta.
Om det är så här det är för dig, vet jag inte, men kanske känner du igen dig i det jag skriver. Det viktigaste i din situation nu är dock att du får någon vuxen att prata med, någon som kan hjälpa dig att hantera allt detta du hamnat i, och som kan hjälpa dig att lösa dom olika situationerna du beskrivit. Du nämner ju också sist i ditt brev att du inte har någon att prata med, och förhoppningsvis är det ett tecken på att du själv känner att du behöver någon att prata med.

Mitt råd till dig är därför att du går till skolkuratorn och pratar med henne/honom. Skulle du av någon anledning tycka att det var bättre att prata med någon utanför skolan kan du gå till närmaste Ungdomsmottagning och prata med kuratorn där. Du hittar adress och telefonnummer på vår sajt under länken "Din mottagning".

Jag hoppas verkligen att du försöker gå till någon av dom jag nämnde så du får stöd och hjälp i allt detta, för ingen person klarar av så svåra saker på egen hand, och speciellt inte när man är 14 år, varför jag verkligen vill att du går och pratar med någon.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar