Frågor och svar om kärleksrelationer

27 Apr 2003, 12:57 348
Tjej, 0 år
Question


Jag om min bästa vän har kyssts flera gånger och har till och med sagt att vi ska ha sex med varnadra i framtiden. Problemet är att jag är kär i henne på riktigt, trots att både hon och jag har pojkvänner som vi älskar. Jag vet inte hur jag ska tackla det här, men jag vill verkligen ha henne, samtidigt som jag vill fortsätta vara tillsammans med min pojkvän!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är självklart väldigt knepigt när man är kär i två samtidigt, och i ditt fall försvåras det hela av att det är din kompis du är kär i.
Jag antar att du själv är tjej, och att det här är frågan om att din kompis och du har börjat utforska ett lesbiskt förhållande, emedan du har ett heterosexuellt förhållande parallellt.

Men oavsett din läggning, och din kompis läggning så handlar det till sist om att du måste välja vilken person du vill satsa på som partner, dvs vem du har mest känslor för, tror du kommer bli lyckligast med osv.
Att fortsätta som nu är inget lyckat alternativ om din kille inte är med på det hela och accepterar din bisexualitet. För visst är det möjligt att ha två partners på det här sättet om man är bisexuell, men det bygger som sagt på att alla är med på det, annars är det frågan om ren och skär otrohet, och det brukar alltid sluta med att personer man egentligen älskar blir sårade.

Så i ditt läge råder jag dig till att fundera över vem du är mest kär i och vem du själv tror att du kommer bli lyckligast med framöver. Är det din kompis, så råder jag dig till att vara ärlig både gentemot henne och din pojkvän. Det är ju inte säkert att hon har samma känslor för dig och vill satsa på ert förhållande, men det är en risk du får ta. För det är ju inte så lyckat att du fortsätter med din pojkvän bara för att din kompis inte vill ha dig. Din pojkvän förtjänar mer än att vara ett andra alternativ.
Men visar det sig istället att det är din pojkvän som du vill satsa på så råder jag dig att ta ett snack med din kompis så ni kan återgå till att vara "bara" kompisar. Enligt min erfarenhet så funkar det nämligen inte i längden att hålla på vid sidan om, då det inte är rätt mot någon.

Det sista alternativet skulle alltså vara om du verkligen vill ha båda två. Men då får du ta konsekvenserna av det och diskutera med din kompis och din kille ifall det överhuvudtaget är möjligt för dom att acceptera att du har en kärleksrelation med båda. Det är sannolikt inte så stor chans att din kille skulle acceptera detta, men det finns som sagt dom som skiljer på kärlek mellan man och kvinna, och kärlek mellan kvinna och kvinna och som därför kan leva med en sådan här lösning. Men som sagt, denna lösning tycker jag inte du skall söka i första hand, då det inte är så troligt att den fungerar. Utan du kommer sannolikt att behöva göra ett val, och det valet kan bara du själv göra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar