Frågor och svar om kille

27 Apr 2003, 16:31 183
Tjej, 0 år
Question


hej jag är en tjej på 19 år och har en kille på 16 år! mina kompisar brukar reta mig för att jag har en yngre kille... hur vanligt är det att ha en kille som ä 3 år yngre?borde jag lyssna till mina kompisar eller? jag älskar killen och ser inte honom som yngre.....va ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag kan inte säga hur pass vanligt det är att killen är 3 år yngre när man är i er ålder, man jag är helt säker på att många fler tjejer skulle ha en yngre kille om dom bara vågade. Men tyvärr så är det fortfarande så att människor inbillar sig att det är killen som bör vara äldst, varför dom kan tycka det är konstigt om killen är yngre. Självklart så spelar det här mindre roll när man blir äldre och det är ingen som lyfter på ögonen om en 45-årig kvinna är gift med en 42-årig man, osv. Men i yngre åldrar är det här fortfarande något som vissa hänger upp sig på.

I ditt fall så tycker jag att du skall ta ett ordentligt snack med dina kompisar. För om du älskar din kille och ni har det bra tillsammans, vore det ju väldigt dumt att låta kompisars fördomar förstöra alltihop.
Nej, snacka med dina kompisar istället och fråga dom rakt ut varför dom inte kan vara kompisar nog att respektera ditt val och vara positiva istället för att reta dig. Det är både fult och inte särskilt kompislikt att bete sig så i mina ögon. Hur hård du ska vara får du själv avgöra, men jag tror att många skulle bli väldigt sårade och arga om ens kompisar var så respektlösa som dina uppenbarligen är. Kompisar är ju dom som ska stå en närmast och vilja en väl. Och när du uppenbarligen är nöjd med din kille, så borde inte dina vänner ha något att invända.
Självklart är det bäst om ni kan prata om det här i lugn och ro och du kan berätta att du blir sårad så dom förstår att dom beter sig illa och be om ursäkt. För man kan ju alltid hoppas att dom bara retas på skoj och tror att du tycker det är roligt, varför dom kan ändra sig när dom fattar att du inte uppskattar deras kommentarer. Men ibland kan man behöva bli arg också och verkligen markera att man inte tolererar att bli behandlad så här av sina vänner, om det visar sig att det inte handlar om skoj.
Så fundera lite mer över dina kompisars beteende och vad du själv egentligen tycker om deras sätt att behandla dig, och prata sedan med dom på ett sätt som passar dig. Men enligt min erfarenhet skulle du ångra ifall du lät ditt förhållande med din kille förstöras av dina kompisars oförstånd.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar