Frågor och svar om samliv

3 May 2003, 14:41 182
Annat, 0 år
Question


Jag är en kille på 15 år som har varit ihop med en tjej snart i 2 månader, och jag vill hemskt gärna ha sex med henne. Men jag vet inte om hon vill, jag har "onanerat" av henne typ jag tafsade lite och körde in fingret i slidan några gånger, men, hur ska jag kunna ta reda på om hon är mogen nog och vill? Att prata med henne skulle ju vara hemskt om du förstår. Vad skulle du tro?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jo, jag förstår vad du menar med att det skulle vara hemskt att prata, men samtidigt så är det något väldigt bakvänt med det hela. För om du försöker att bortse från din egen rädsla för att prata med henne och mer titta på problemet lite utifrån så kan du sannolikt se att det är något väldigt bakvänt i det här. För tänkt själv; du kan alltså tänka dig att ligga naken med den här tjejen och ha din penis inne i hennes slida, och ta på hela hennes kropp, och låta henne ta på din, men du kan inte tänka dig att sitta helt påklädd med henne och prata!

Låter inte det lite bakvänt i dina öron också? Jag menar, man kan ju inte vara mer intim med en människa än när man har sex tillsammans, men ändå tycker många det är jobbigare att sitta och prata och tex fråga om personen VILL ha sex.

Nu är du inte alls speciell som känner så här, varför det inte är meningen att få dig att känna dig konstig på något sätt. Men ibland kan man faktiskt få sig en tankeställare när man tittar på sina problem lite utifrån och försöker vända på resonemanget, vilket jag därför också hoppas att du skall få.
Men bortsett från detta, så är du som sagt i gott sällskap som tycker det är mer pinsamt att prata om sex än att ha sex. Enligt min erfarenhet så tycker många att det är jobbigt att sitta öga mot öga och uttrycka vad man själv vill, för då finns alltid risken att man blir avvisad, att den andre tycker man är fånig, dum, pinsam eller något annat hemskt.

Men enligt min erfarenhet så är det viktigt att man ändå försöker prata med varandra om sådant här, eftersom det dels är en del praktiskt man måste bestämma om man ska ha sex (som tex hur man ska skydda sig osv), men också för att det ger en särskild trygghet när man pratar tillsammans. Att ha sex första gången kan nämligen vara nervöst nog ändå, varför det är viktigt att man känner sig trygg med sin partner, och att man har snackat så båda är säkra på att den andre vill osv. Sedan är det faktiskt en sak till i det här. Att prata med sin partner är något som kommer vara viktigt i hela ditt liv, och ska man ha ett bra förhållande, vilket dom flesta vill, så är det ofta avgörande ifall man kan prata med varandra om sex och annat som rör förhållandet. Men även om det kanske känns avlägset för dig att tänka så nu, så kan jag säga till dig att det här med att prata är inget man helt plötsligt kan, för att man är vuxen. Utan det är något man ständigt måste träna sig på, varför man faktiskt gör bäst i att börja försöka redan när man är ung. Och jag kan nästan lova dig att varenda tjej du kommer träffa, kommer att uppskatta ifall du vågar prata. Så risken för att din tjej nu, eller någon i framtiden skulle bete sig illa och få dig att känna sig dum för att du pratar och frågar vad hon vill och hur hon känner, är nästan obefintlig. Tvärtom alltså så uppskattar tjejer det.

Så mitt råd till dig är att du tar mod till dig och snackar med henne. Du kan nämligen inte räkna ut om hon känner sig mogen och vill ha sex utifrån hur hon beter sig när ni onanerar åt varandra eller något liknande. För att ha sex på det sättet är en sak, och att ha ett helt samlag är en helt annan sak. Och jag tror ju inte att du skulle vilja vara med om att din tjej drar sig undan när ni "håller på" sexuellt för att hon tycker du går för långt, eller att hon i efterhand kommer ångra sig att hon lät sig dras med i stunden, vilket också kan hända om man inte pratar med varandra om sådana här saker. Så, våga snacka, och se det som ett uttryck för respekt och kärlek till din tjej, och samtidigt som ett gyllene tillfälle för dig själv att få veta det du vill veta, samt att träna på att prata med din partner.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar