Frågor och svar om Ångest

4 May 2003, 12:14 407
Tjej, 0 år
Question


Ursäkta att jag tar upp er dyrbara tid. Jag vill bara veta en sak. Jag har utgjort fara både för mig själv och för andra under flera år. Jag har pratat med min psykriatriker om det här med att elda bl. a. Han bröt tystnadsplikten eftersom han och en kollega till honom ansåg att det var så allvarligt att jag fortfarande eldar. Han kontaktade polisen. Men dom tänker inte göra någon utredning. Kan jag bli tvångsinlagd om jag fortsätter??????????????

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns alltid möjlighet för en psykiatriker att tvångsvårda någon om den här personen bedöms vara en akut fara för sig själv eller andra. Det här är ju en bedömningssak, och uppenbarligen har din psykiatriker ansett dina problem som så allvarliga att han brutit tystnadsplikten. Men om han bedömmer dig som en akut fara för dig själv eller andra, så han behöver ta till tvångsvård, kan jag inte svara på.
Generellt kan man säga att om du fortsätter att sätta fyr på saker så det finns risk för att du skadar dig själv eller annan, så kan din psykiatriker bedömma att tvångsvård är nödvändigt. Men du ska veta att tvångsvård är något man inte tar lätt på, varför man alltid i första hand försöker få personen att gå med på frivillig vård.

Mitt råd är att du helt enkelt diskuterar det här med din psykiatriker så får du höra hur han ser på saken.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar