Frågor och svar om otrohet

4 May 2003, 12:41 209
Tjej, 0 år
Question


Hej. I två av mina gammla förhållanden har jag varit otrogen. Men nu har jag träffat den mest underbaraste pojken på jorden och skulle aldrig göra nåt sånt mot han. Men frågan är, han är väldigt orolig över detta och vad ska jag göra för att få han att lungna ner sig?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Enligt min erfarenhet kan du inte göra så mycket mer än att prata med honom och berätta för honom hur du ser på det. Det är ju inte konstigt i sig att han undrar över ifall du kommer vara otrogen mot honom också, varför det är viktigt att du försöker förklara vad det var som gjorde att du valde att vara otrogen i dina tidigare förhållanden. Oftast finns det ju en förklaring som handlar om att det finns problem i förhållandet, och att man inte har förmågan att prata med varandra utan istället går ut och försöker lösa problemen genom att vara otrogen (vilket sällan är någon lösning).
För din kille kan det därför vara viktigt att förstå det här, och att du kan förklara vilka motiv det fanns bakom. Personer har annars lätt för att tro att otrohet är någon typ av beteende som vissa har rent vanemässigt, men det är sällan så, utan det handlar som sagt oftast om problem i kombination med oförmåga att prata med varandra.

Så, för att lugna din kille gör du bäst i att för dig själv reda ut varför du var otrogen så du kan berätta och förklara för honom. Då har ni också möjlighet tillsammans att se på vilket sätt ert förhållande skiljer sig mot dina tidigare, och tillsammans komma överens om hur ni skall arbeta för att inte hamna i den situationen att någon av er börjar fundera på att vara otrogen. På det sättet kan ni använda din tidigare otrohet till att komma närmare varandra och göra överenskommelser kring ert förhållande som gör att ni inte behöver hamna i samma svårigheter.

Det här är enda sättet man kan lösa en sådan här sak på, för det hjälper inte att bara upprepa att man lovar att inte vara otrogen, utan det handlar alltså mer om att kunna visa på VARFÖR det är skillnad i det här förhållandet gentemot dina tidigare.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar