Frågor och svar om svamp

31 Jan 2003, 17:40 231
Annat, 0 år
Question


Hur smittas fotsvamp?

Svar

Direkt överföring av smittan är visserligen möjlig men förekommer nästan aldrig. Indirekt smitta är således den vanligaste smittovägen, t.ex. när man använder varandras skor/ strumpor eller går barfota genom ett duschrum där golven är infekterade. Risken att bli smittad är större under sommarhalvåret p.g.a. svettningstendens. Slutligen bör man nämna husdjur som är smittade med dermatofyter(svamp). Kom ihåg att värme som leder till transpiration (svettning) är en uttalad befrämjande faktor. Hudens yta luckras upp och däriegnom underlättas det för svampen att tränga ned i hudens djupare lager o däremed är infektionen med svamp en fakta.

Allmänna råd: Använd luftiga skor och bomulls-strumpor, som bör tvättas i 60°C. Sedan är det viktigt att torka ordentligt mellan tårna efter dusch och bad. Undvik att smitta andra genom att använda badskor i badrummen och vid offentliga badställen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar