Frågor och svar om att vara gravid

10 May 2003, 17:20 224
Tjej, 0 år
Question


Hejsan!
Jag är 20 år och har blivit gravid för första gången. haft en tro på att inte kunnat fått barn pga att jag har haft väldigt många partner och haft oskyddat sex. jag älskar barn vill ha 6st det har alltid varit en dröm. jag brinner för barnet eller har en stark känsla till det. jag har inte ett fast jobb, har studerat och försöker så att jag kan få ett bra jobb så småningom. Men nu är det så här att min pojkvän vill ej ha barnet, han vill att jag gör en abort. jag har funderat och funderat på det. men jag kan inte få någon känsla för att ta bort det. jag tycker om honom väldigt mycket, det blir att vi inte kommer att vara tillsammans, jo om jag tar bort det. men då kommer inte jag kunna vara tillsammans med honom för jag kommer skylla på honom mm. Jag blir bara ledsen. Och mitt huvud knakar för fullt. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Sen så är jag i 10 veckan. Jag hoppas jag kan få några rader ifrån dig. TACK. mvh/ en som inte vet vad man ska göra

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att bestämma sig för abort eller för att fullfölja en graviditet är ett stort beslut, och enligt min erfarenhet så finns det inga enkla svar man kan ge i en sådan här situation. Visst kan det ibland vara så att det finns en massa praktiska skäl till varför man inte kan fullfölja en graviditet. Man kanske har väldigt svårt att få ihop det ekonomiskt, man kanske är så ung att man får svårigheter att fullfölja grundskolan, eller gymnasiet, eller man kanske lever under sådana förhållanden att det skulle vara väldigt svårt att ge barnet goda möjligheter till en bra uppväxt. Så visst kan det finnas många praktiska svårigheter som gör att man till slut väljer en abort.
Sedan kan det också vara så att man helt enkelt inte känner sig redo för att ta ansvar för ett barn, med allt vad det innebär, eller så kan man helt enkelt inte bara förlika sig med tanken på att bli mamma.

Men sedan finns det dom som, oavsett vad förnuftet säger när det gäller alla praktiska hinder som kan finnas, ändå har en så stark känsla för att både bli mamma, och för fostret som börjat växa i magen. För dom personerna är det otänkbart att göra en abort, och på något sätt brukar eventuella hinder och problem minska i storlek då känslan att vilja ha barnet är så stark.

I din situation pratar du om hinder i form av att din kille inte vill ha barnet. Men du pratar också om den känsla du själv har inför att ha det här barnet. Det är självklart ett stort hinder att din kille vill att du gör abort, då varje förälder självklart vill att det framtida barnet skall känna sig älskat och önskat av båda föräldrarna. Och man måste tänka sig noga för om man tror att man klarar av att dels vara ensamstående förälder, och ifall man känner att man klarar av att hantera ifall pappan aldrig vill ha kontakt med barnet, vilket oftast leder till både sorg och många svåra tankar hos barnet. Men å´andra sidan kan en förälders kärlek räcka väldigt långt, och givetvis kan barn som bara har kontakt med en förälder bli både lyckliga och harmoniska individer precis som vilket barn som helst med två närvarande föräldrar.
Sålunda finns det inget enkelt svar på din fråga, utan du måste själv försöka känna efter och se vad du själv vill med ditt liv och vilket beslut du själv tror att du kommer bli lyckligast av i längden. För det är du själv som skall leva med ditt eget beslut, varför du inte skall låta dig övertalas till något som du själv inte känner är rätt, för min erfarenhet är att det oftast är känslan som bör vara vägledare i sådana här situationer.

Min förhoppning är dock att du antingen själv, eller ihop med din kille, kan kontakta en kurator på antingen Ungdomsmottagningen, eller så kan du vända dig till en kurator kopplad till den kvinnoklinik som finns på ditt närmaste sjukhus. Min erfarenhet är nämligen att man behöver prata om sådant här tills man tycker att man vridit och vänt på allt, både logiskt och känslomässigt. Och självklart vore det bäst om ni båda två kunde gå och prata tillsammans, för oavsett om du väljer att ha barnet eller inte, så kommer det påverka din killes och ditt förhållande, varför det kan vara bra för er båda om ni tillsammans får chansen att prata ihop med någon som kan stötta er båda, oavsett vilket beslut du sedan tar, och oavsett vad din kille väljer att göra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar