Frågor och svar om förhållande

10 May 2003, 18:47 98
Tjej, 0 år
Question


Jag är en tjej på 18 år. Jag gjorde slut med min pojkvän för 2 och 1/2 månad sedan. Jag gjorde slut för att han trodde på sina kompisar när de sa att jag hade varit otrogen mot honom när jag inte hade varit det. Jag tillät inte mig själv att vara ledsen så jag började dejta. Jag dejtade en kille och han dumpade mig och då kom jag på att jag fortfarande inte hade kommit över mitt ex. Så jag var lite deppig i två veckor sedan började jag dejta igen och jag har dejtat hejvilt ända tills nu då jag blev dumpad IGEN p.g.a. att jag inte har kommit över mitt ex. Nu är jag deppig igen. Jag undrar hur länge tar det innan jag kommer över honom? Det känns som om jag aldrig kommer att komma över honom. Nu skulle jag vilja gå tillbaka till honom men det skulle inte funka. Vad ska jag göra? Jag är verkligen jätte ledsen, det känns som om ´jag aldrig kommer att kunna bli kär igen.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Hur lång tid det tar innan man kommer över någon går inte att säga. Men en sak som jag kan säga är att det sällan går att komma över någon och bearbeta ett kraschat förhållande genom att träffa andra. En period kan det kännas som en lättnad, om man inte orkar ta itu med det direkt efter separationen, men sorgen brukar aldrig försvinna bara sådär, utan känslorna kommer ikapp en förr eller senare. Vi människor är nämligen konstruerade så att vi behöver bearbeta jobbiga saker som händer oss, varför psyket signalerar tills man tar tag i det. För det mesta kan man bearbeta sådant här själv, men ibland kan det också vara skönt att ha någon utomstående att prata med, varför du inte ska dra dig för att tex gå till Ungdomsmottagningen om du tycker det skulle vara bra att få snacka med någon.

I ditt fall kan det också vara lite extra jobbigt, eftersom du uppenbarligen inte gjorde slut för att kärleken tog slut, utan istället för att din kille på ett sätt svek dig genom att inte tro på dig framför sina kompisar. Och det gör självklart extra ont att behöva bryta utav en sådan anledning. Generellt tar det också längre tid att bearbeta en sådan här sak när man fortfarande har känslor för den andre, även om man vet att det inte skulle funka att bli tillsammans igen. Så du får nog ge dig själv lite mer tid, och försöka känna efter vad som är rätt för dig att göra. Det är ju nämligen inte så att bearbetning alltid betyder att man ska sitta hemma och sörja, utan ibland är det lika viktigt att gå ut och faktiskt se att det finns andra saker i livet som kan fånga en. Men att starta nya förhållanden kan vara vanskligt då man knappast ger det nya förhållandet en ärlig chans om man fortfarande är "fast" i det gamla. Men hur lång tid det tar innan man är redo, går alltså inte att svara på, men du kommer sannolikt att känna det inom dig om du är uppmärksam på dig själv och dina känslor.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar