Frågor och svar om samlag

11 May 2003, 11:14 223
Tjej, 0 år
Question


hej..jag är en tjej på 15 en sak jag undra,. vad räknas egentligen som inte oskuld, jag menar..
jag har endast haft analsex, inte vaginalt sex, är jag oskuld ändå?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Vanligtvis så menar man att man haft vaginalt sex när man säger att man blivit av med oskulden, men idag kan det enligt min erfarenhet kännas lite snävt med den definitionen. Det är ju tex många som lever i homosexuella relationer som aldrig har ett "vanligt" vaginalt samlag, och dom kan inte anses vara oskulder för det.
Så därför känns det rimligt med en vidare definition av att ha blivit av med oskulden än vad som var brukligt innan. Men någon absolut definition kan jag inte ge dig i det sammanhanget, utan det måste vara upp till var och en att definiera när man tycker att man blivit av med oskulden. Så utgå från dig själv och vad du själv känner i detta. Anser du dig vara oskuld fortfarande, så finns det inget som hindrar att du ser på dig själv så, och anser du att du blivit av med oskulden så finns det inget som hindrar att du ser på det så heller. Men om du är heterosexuell och tänker dig ha vaginalt samlag i framtiden så kan man åtminstone utgå från att du är oskuld i den bemärkelsen att mödomshinnan sannolikt är kvar, och du och din partner får ta hänsyn till det när ni har sex så det inte gör för ont för dig. Men det behöver inte betyda att du ser på dig själv som oskuld rent sexuellt för det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar