Frågor och svar om kompis

11 May 2003, 12:15 235
Annat, 0 år
Question


Hej !
när jag var ute och gick så såg jag några i min klass som har varit ganska jobbiga i skolan,men dom sprang efter mig puttade mig och slog mig i huvet,efter detta har dom varit på mig igen 2 gånger, det hjälper inte om man säger till dom ska jag polisanmäla dom? jag vill hellst inte gå ut nu jag har varit väldigt lesen för det här och gråtit många gånger
snälla hjälp mig

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det här du beskriver är allvarligt och något som du måste få hjälp från någon vuxen att hantera. En sådan här behandling får ingen utsätta någon annan för, och jag förstår mer än väl om du känner dig ledsen och inte vill gå ut.

Eftersom det är personer i din klass är det något för skolan att ta tag i, varför det finns ett antal alternativ. Det första du bör göra är att berätta för dina föräldrar om vad som pågår, så dom kan kontakta skolan. Men skulle det av någon anledningen inte fungera eller om du av någon anledning inte kan prata med dom, så ska du prata med någon vuxen i skolan. Bäst vore om du kunde prata med din klasslärare, eller om du går på högstadiet så har du förmodligen någon huvudansvarig lärare för er klass. Andra alternativ är att du går direkt till kuratorn och berättar vad som hänt. Hon/han hjälper också till i sådana här fall och kan ta kontakt med rätt personer på skolan för att få slut på den här mobbningen.

Jag vet att det kan vara jobbigt att gå och berätta för någon vuxen och många känner sig som om dom skvallrar, och är rädda för att det blir värre då. Men det är absolut inte att skvallra när man berättar en sådan här sak, för det här som dom gör mot dig är så fel som det bara kan vara, och måste få ett slut, för annars kommer din självkänsla att påverkas negativt och din oro bara att bli värre och värre, och dom har ingen som helst rätt att göra så här mot dig. Och vuxna på skolan är oftast medvetna om att sådant här förekommer, men vet inte alltid när och hur det sker. Därför är det viktigt att dom som blir utsatta berättar så dom vuxna kan ta tag i mobbarna och göra något åt situationen. Så gå direkt till någon av dom jag räknade upp om det nu inte är så att du väljer att berätta för dina föräldrar så dom kan kontakta lärare osv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar