Frågor och svar om sex

11 May 2003, 12:56 377
Kille, 0 år
Question


Varför sägs det att mannen njuter mer av sex än kvinnor gör

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag har inget vetenskapligt belägg för min uppfattning, men enligt min erfarenhet så handlar det om gamla uppfattningar kring manligt och kvinnligt. Traditionellt har mannens sexualitet varit mer tillåten än kvinnors, och det har varit självklart att mannen har flera partners, emedan kvinnor som haft det ansetts vara lösaktiga osv. Mannens njutning har också varit självklar, emedan det under större delen av den moderna tiden, inte pratats mycket om kvinnlig orgasm och att kvinnan har lika stor rätt och/eller möjlighet till att njuta av ett samlag som mannen.

Dom här gamla sätten att se på manlig och kvinnlig sexualitet finns kvar fortfarande och ligger enligt min erfarenhet till grund för uppfattningen att mannen med självklarhet skulle njuta mer av sex än vad kvinnor gör. Men det stämmer självklart inte, även om det rent fysiskt kan vara så att mannen under samlag kan ha lättare för att få orgasm, då hans penis stimuleras naturligt genom ett traditionellt samlag, emedan kvinnans orgasm för många är kopplade till att klitoris stimuleras, vilket inte sker lika naturligt vid ett vanligt samlag.

Så missuppfattningen kring att mannen skulle njuta mer av sex än kvinnor, har sannolikt sin förklaring både i vår traditionella syn på manlig och kvinnlig sexualitet som alltså har en lång bakomliggande historia, men också i våra fysiska skillnader som gör att män generellt har lättare för att få orgasm vid ett tradtionellt samlag. Sedan finns det självklart andra aspekter också, där man kan göra kopplingar till allt från att den här åsikten är ett uttryck för ett kvinnoförtryck i vår tid, till dom som menar att det faktiskt är sant att mannen njuter mer. Men nu har du fått min uppfattning utifrån mina erfarenheter, så får du själv bilda dig en uppfattning om varför man säger så här.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar