Frågor och svar om kompis

17 May 2003, 10:44 411
Tjej, 0 år
Question


Det är en sak jag är ledsen över. Det är så att min pojkvän gjorde slut för nån dag sen och då sa min bästis att till 99% säkert att om han skulle fråga på henne så skulle hon säga nej och 1% säkert att hon skulle säga ja.När skolan hade börjat så fick jag veta att hon hade frågat på honom då blev jag så ledsen man kunde bli för jag har inte kommit över han en och jag älskar han så mycket och jag vill knapt prata med min bästis över hur besviken jagär på henne. Jag tänker på han varje dag och varför han gjorde slut är det nåt fel på mig? Vad ska jag göra för att glömma han? HJÄLP SNÄLLA!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Varför han gjorde slut kan jag inte svara på. Och man kan aldrig säga att det är fel på någon i ett förhållande. Man kanske inte passar ihop, eller saknar dom rätta känslorna för varandra, men det innebär inte att det skulle vara fel på någon. Man kan vara för olika helt enkelt och inte gilla saker hos varandra, men så är det ju med alla människor, och det betyder ju inte att det är fel på någon.
Men vill du veta varför han gjorde slut, är enda sättet att fråga honom. När någon gör slut, är det ju nämligen inget konstigt med att man undrar varför, och vill ha en förklaring.
Och det här med att få en förklaring, kan faktiskt hjälpa en att komma över någon, för det är svårare att komma över det och man går och undrar över varför det tog slut hela tiden.

I övrigt så finns det inte så mycket knep för att komma över någon, utan man får låta det ta den tid det tar. Det handlar om att man skall tillåta sig själv att vara ledsen ibland, och ibland kanske man måste ge sig själv en extra liten knuff och se till att man tex följer med kompisar ut på saker som är roliga. På det sättet brukar man börja upptäcka att det finns andra saker i livet som känns bra, varför det kan kännas lite lättare.

När det sedan gäller din kompis, så låter det ju inte speciellt schysst och ärligt det hon gjort. När vänner beter sig på det sättet måste man själv fundera över ifall man ändå tycker man har så mycket gemensamt att man vill försöka rädda vänskapen. Vill man det så måste man snacka om sådana här saker. För även i det här fallet är det min erfarenhet att det är viktigt att man får en förklaring. Det betyder att du skulle sätta dig ner och snacka med henne i lugn och ro, och verkligen fråga henne om varför hon säger en sak och gör en annan, och fråga henne vad hon tänker göra för att ni ska kunna fortsätta vara bästa kompisar. Sedan får du se vad hon svarar.
Kommer du istället fram till att du inte vill vara bästis med henne längre, så gör du bäst i att berätta det för henne och förklara varför du inte vill det. Det är nämligen alltid bäst att reda ut saker så långt det går, även om man väljer att inte vara bästisar mer, för det är jobbigt att gå och försöka undvika någon hela tiden.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar