Frågor och svar om kompis

17 May 2003, 10:58 185
Annat, 0 år
Question


Jag är förälskad i en 2 år äldre tjej som jag pluggar med och som gick i min klass i 4 månader. För ett år sen så umgicks vi ganska ofta och hon var jättegullig och gav mig en massa komplimanger och verkade gilla mig. Tyvärr var jag kär i en annan tjej som inte kände samma sak för mig, henne "jagade" jag i 9 månader innan jag till slut gav upp.

Nu har rollerna bytts, jag är jätteförälskad i min gamla klasskompis men hon verkar inte besvara mina känslor. När det bara är vi två så kan hon ge mig långa blickar och verka intresserad men såfort det finns andra gemensamma vänner blir hon helt annorlunda. Jag försökte få kontakt med henne på en fest och förklara hur jag känner för henne, men hon drog sig undan hela tiden. Spelar hon ett spel med mig? Kan det vara för sent för att jag klantade mig för ett år sen? Jag brukar hamna i den situationen att jag bara blir kär i de personer som jag aldrig kan få...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag kan inte säga om det är för sent eller inte, och om hon kanske kände sig så avvisad tidigare av dig att hon nu har en känsla av att vilja få dig att känna samma sak.
Enda sättet att få veta är att du pratar med henne. Jag vet att du hade försökt det, men enligt min erfarenhet är inte en fest rätt tillfälle för ett sådant här samtal. Försök hitta något annat lugnare tillfälle, eller bjud med henne på fika tex.

Sedan kan du förklara för henne precis som du gjort för mig, att du kände det som hon var intresserad tidigare, men att du själv var kär i en annan, och förblindad av dina känslor då. Berätta sedan att du nu känner att du är intresserad av att se om det kan bli något mellan er, men att du känner dig osäker på hennes känslor, då du tycker att hon ger lite dubbla signaler.

Det kan kanske kännas rättfram och lite skrämmande att göra en sådan här sak, men enligt min erfarenhet uppskattar dom flesta människor när man är ärlig i sådana här situationer, oavsett om känslorna är besvarade eller inte. Och när man varit på väg att få ihop något, och det blir lite hattande hit och dit, är det ju inte direkt som att gå fram till någon helt okänd och säga att man är kär. Hon vet sannolikt lite om hur du känner, och har kanske som jag sade tidigare lite dubbla känslor gentemot dig då hon blev "avvisad" vid förra tillfället, varför det kan vara skönt för henne också om ni mer snackar öppet och blir klara över vart ni båda står.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar