Frågor och svar om otrohet

17 May 2003, 12:05 202
Kille, 0 år
Question


Igår så gjorde jag slut med den tjej jag älskade mest av allt, jag hade fått reda på att hon hade vart otrogen...hon hade knullat en annan kille. Jag fick reda på det här av tjejen som den där killen va ihop med. Allt kom som en chock men jag trodde inte på det riktigt från början...sen kort därefter så kom all ilska och jag mådde fruktansvärt dåligt. Jag förstår inte hur man kan göra nåt sånt här....de är absurt! Hon sa att hon älska mig och allt som hon har sagt sa hon att hon menade. Hon har ingen förklaring till varför det hände. Nu vill jag inte ha nåt med henne o göra..vill alldrig träffa henne något mer för hon har sårat mig så djupt. FAN VAD JAG HATAR HENNE! Hur kan man sjunka så här lågt o göra en sån sak ihuvudtaget?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag förstår om du känner dig sviken och förbannad. Älskar man någon så gör det oerhört ont att behöva uppleva en sådan här sak, och det finns inga enkla svar på hur man tar sig igenom ett sådant här svek utan att tappa tron på både kärleken och livet i stort.

Otrohet kan ju i sig stå för så väldigt mycket. Det kan handla om att någon av parterna i ett förhållande upplever någon typ av missnöje med relationen och väljer att gå utanför relationen för att försöka lösa det hela, istället för att prata med sin partner och ge honom/henne en chans att möta dom behoven.
Men det kan faktiskt ibland också handla om rent oförstånd, eller ren lust, vilket man i ett svagt ögonblick ger efter för. För visst är det så att vi människor inte blir avstängda för andra känslor även om vi befinner oss i en relation, men det betyder inte att man väljer att gå ut och vara otrogen för det. Vissa ger dock efter för sådana impulser utan att tänka på följderna, vilket kan göra att dom upplever sig ha svårt att förklara i efterhand varför det hela hände.
Sedan finns det helt andra motiv som mer har att göra med personens egen inre värld. Jag har nämligen mött människor som levt i bra relationer med personer dom älskar, men som av någon anledning har svårt att känna att dom är värda att må bra och känna lycka, varför dom tex går ut och är otrogna och sabbar sitt förhållande för att liksom bekräfta den egna självbilden av att inte vara värda något. Detta sker tämligen omedvetet och kan vara svårt för personen själv att hantera i efterhand.

Nu har jag ingen aning om varför din tjej gjorde som hon gjorde, och hur hon själv ser på det. Din sorg och besvikelse blir heller sannolikt inte mindre för att du hittar en förklaring. Inte nu i alla fall. Men med tiden när den värsta chocken och sorgen lagt sig, så kan det vara all anledning för dig att börja fundera över hur det kunde gå som det gjorde. I den situationen kan det också bli aktuellt att prata med din gamla flickvän för då kanske du själv både har saker att säga henne, och saker att fråga om.
Anledningen till detta skulle vara att förhindra dig själv från att fastna i bitterhet och besvikelse, vilket kan göra att man får svårt med att lita på någon i en framtida relation. För att undvika det måste man dissikera sin gamla relation för att försöka komma på vad det var som gick fel den gången. För vet man det, så känner man sig tryggare med att det inte ska behöva hända igen. Men det är inget du behöver göra idag, utan idag måste du istället inrikta dig på att ta hand om dig själv, och förhoppningsvis få stöd från vänner och andra som står dig nära. Vill du, så kan du också gå och prata med tex kuratorn på Ungdomsmottagningen. I ett sådant här läge behöver man nämligen få ur sig allt man känner, för att det inte ska koka över inom en, och då kan det vara skönt att ha någon utomstående att prata med. Sedan kan du ta tag i dom andra bitarna jag nämnde.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar