Frågor och svar om sex

17 May 2003, 12:10 391
Tjej, 0 år
Question


Hur gammal skall man helst vara om man skall ha sex? Och måste man vara 15 år eller äldre för att ha sex. Om man är 15 år eller äldre och man har sex med någon som är yngre är det olagligt?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns inget i lagen som gör det brottsligt för två personer under 15 att ha sex med varandra, utan det som är olagligt är när en person som är 15 eller äldre har sex med en som är under 15.

Sedan finns det ju andra skäl till varför man inte behöver ha så bråttom när det gäller sex. Det handlar ju om att man ska känna sig mogen och redo att ha sex. Dessutom ska man ha hunnit träffa någon man tycker om och som man vill ha sex med. Sedan ska man tillsammans ha pratat om det och bestämt saker kring hur man ska skydda sig osv. Dom flesta gör sin sexdebut mellan 16 och 17-års åldern, och sedan finns det dom som är mycket tidigare och mycket senare än så. Det går inte att säga vad som är rätt och fel, men generellt så är det min erfarenhet att man har sex lite för tidigt, och innan man själv egentligen känner sig mogen att ta ett sådant beslut.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar