Frågor och svar om få kontakt

3 Oct 2000, 00:00 261
Annat, 0 år
Question


Jag vet inte hur jag ska få kontakt med tjejen/killen jag är kär i!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det första som gäller är att finna modet att våga satsa på något sätt, utan att sabotera det för att du är rädd att göra bort dig eller för att det ska misslyckas. Och det är inte världens lättaste sak! Att vara kär innebär automatiskt att du hamnat i en form av psykologisk beroendeställning till personen du blivit kär i. Beroendet är naturligtvis inget farligt eller så, men det är väldigt känslomässigt ansträngande när man funderar på hur man ska få kontakt och om det ska bli ett positivt svar. Vad du alltså ställs inför är att först verkligen bestämma dig för ATT satsa. Nästa steg blir HUR.

Ofta börjar man från fel håll i din situation ,dvs du tar för givet att du ska ta kontakt med henne/honom du är kär i och koncentrerar dig helt på hur du ska bära sig åt. Och så lägger du en massa energi på att tänka ut tusen olika sätt att ta kontakt, men det faller enligt min erfarenhet inte på att dina förslag är dåliga, utan det blir inget av för att du inte riktigt har bestämt dig för att verkligen ta kontakt. Man kan inte tänka ut ett så idiotsäkert sätt att man automatiskt får modet på köpet..!!! Skulle vara perfekt om det fungerade så, men det gör det inte.

För att få modet och kunna bestämma dig för ATT satsa, är ett förslag att du försöker resonera med dig själv, hur konstigt det än kan låta. Det gäller att du då finner en gräns för dig själv, där du genom skräckpropaganda föreställer dig hur någon annan hinner före och vinner hennes/hans hjärta. Klarar du av det här kommer du att känna stressen växa sig så stark att du mår dåligt bara för den sakens skull. Sedan tar du helt enkelt något av de sätt att ta kontakt du tidigare funderat ut och peppar dig med din inre skräckpropaganda för att använda stressen till att genomföra det hela. Nu kanske du tänker att det absolut måste gå illa om du vrålstressad ska försöka göra ett vettigt intryck på personen du är kär i. Javisst.., kanske är det så att personen tycker att du inte verkar riktigt klok. Fast på andra hållet kan det kanske vara så att hon/han inte tycker att du är konstig just därför att hon/han också är intresserad av dig. Och här kommer poängen med mitt förslag: Har personen också kollat in dig och är intresserad (för varför skulle du vara ensam om att kunna bli kär på avstånd?) spelar det nog ingen roll vad du säger eller gör, bara du tar kontakt. Vad skulle du själv göra om hon/han kom fram till dig imorgon och på världens töntigaste sätt visade sig vilja ha kontakt..?! Ta din chans, för ingen kommer att göra det åt dig...!!!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar