Frågor och svar om självmisshandel

25 May 2003, 09:36 144
Tjej, 0 år
Question


varför anses det vara fel att skära sig själv? jag menar, det är ett sätt att hantera stress, smärta etc. Kanske ett mindre bra sett, men det fungerar.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är främst två anledningar till att det anses vara "fel". Det första är att det är skadligt rent fysiskt att skära sig, och många som använder självmisshandel för att hantera jobbiga känslor, får någon gång uppsöka akuten då man skurit för djupt osv. Ärrbildningarna är i sig inte heller bra, och många får men för livet, varför det alltså ur en fysisk synvinkel inte är ett bra sätt att hantera ångest och andra jobbiga känslor.

Det andra är att självmisshandel rent psykiskt, är en tillfällig lösning, och ingen som hanterar problemet mer långsiktigt. Med det menar jag att personen som skär sig får en tillfällig lättnad från allt det jobbiga, men självmisshandel gör aldrig att man kommer åt själva orsakerna till att man mår dåligt. Det betyder att samma jobbiga känslor dyker upp igen efter ett tag, varför man känner sig tvungen att skära sig igen, och igen, och igen. Så det fungerar för stunden, det har du rätt i, men det fungerar inte i längden, då nan alltså aldrig löser själva problemet genom att skära sig. Tvärtom kan man ofta förvärra det, eftersom det kan bli så att man med tiden måste ta till mer och mer våld mot sig själv för att hantera dom jobbiga känslorna, och det kan skapa mer ångest i sig. Man kan bli liksom avtrubbad och måste "höja dosen" av självmisshandeln för att få önskad effekt.
Så, självmisshandel bidrar alltså inte till att man kommer ur problemen, varför man inte kan säga att det är någon bra lösning rent psyksiskt heller. Men den som skär sig, tror oftast inte att man KAN komma tillrätta med alla jobbiga känslor på andra sätt än att skära sig, varför personen själv kan uppleva att självmisshandel är ett bra sätt. Får man professionell hjälp med det här, så upptäcker man dock med tiden att det finns andra bättre sätt att hantera sådana här känslor, som inte innebär att man skadar sig själv. Och med tiden kan man också komma så långt att man lärt sig hantera det så bra att man inte känner ångest eller panik när man stöter på svåra saker i livet, för man har fått nya redskap att hantera det hela med. Och det är som du säkert förstår ett mycket bättre sätt än att man skall tvingas må dåligt hela sitt liv, och skära sig för att överleva rent psykiskt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar