Frågor och svar om kompis

31 May 2003, 10:49 149
Tjej, 0 år
Question


Hej!

Jag och två kompisar har snackat med tre killar i telefonen. Dom går i en kompis klass. Vi har aldrig träffat dom. Men vi bestämde att träffas på en plats. 2 minuter innan vi skulle åka ringde en av killaran och sa att dom skulle gå på grönan eller nåt sånt. Sen när vi pratade med tjejen i deras klass sa hon att dom trodde att vi skulle vara kaxiga typ.

E det inte vi som ska va rädda att dom ska va uppstöddiga eller nåt? eller jag va i alla fall inte rädd för det. Men varför e en del killa fega för nåtogt sånt här ?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Enligt min erfarenhet är det inte bara killar som är fega i sådana här situationer. Och oftast handlar det inte om feghet heller, utan mer om rädsla. Det är ett ganska tufft klimat bland unga idag, och många beter sig oschysst mot varandra då många får en ökad självkänsla genom att göra ner någon annan. Speciellt när det gäller kärleksbiten så är det här extra känsligt, då många bär på en rädsla för att inte duga, och för att bli avvisade, varför man ibland hellre väljer att avstå från en rad chanser för att undvika att råka ut för något sådant.

I det här fallet så verkar det som om killarna på något sätt uppfattat att ni kanske var ganska framåt, vilket verkar ha skrämt dom när det väl började dra ihop sig att träffas. Det är definitivt inget fel i att vara framåt och göra en sådan här sak som ni gjorde, men just för att många känner sig så osäkra inför att duga och hålla måttet idag, så kan det bli som det blev i ert fall. Det är jättesynd, för som jag sade så missas många chanser pga rädsla och osäkerhet. Det ni kan göra för att ändra det här, är att helt enkelt kontakta killarna igen och snacka med dom om varför dom inte kom, och förklara att ni verkligen vill träffa dom. I ett sådant läge kan ni tex säga det du skriver, nämligen att ni skulle kunna känna den här osäkerheten att dom kanske var stöddiga, men att ni valt att bortse från det och åtminstone velat ge dom chansen att visa att dom inte är sådana. Och då är det väl inte mer än rättvist att ni också får chansen att visa att ni inte är kaxiga som dom nu trodde?

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar