Frågor och svar om få kontakt

1 Jun 2003, 11:02 365
Kille, 0 år
Question


jag är jätte kär i en tje men vet inte vad jag ska göra!
tror hon är kär i mej me men kan inte riktikt säga det till henne!
vi kramas jämt och pratar mycket och så man kan tro att vi är ihop men jag vågar som inte fråga kan vi bli ihop men det är väl ett nej man är rädd för va ska jag göra??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är oftast det där nejet man är rädd för, precis som du beskriver det, varför många tycker det är jobbigt att berätta att man är kär och fråga om man kan bli tillsammans.
Det är dock svårt med kärlek för det finns inga genvägar om man vill få den andre att förstå. Ni har ju uppenbarligen mycket kontakt med varandra, och kramas mycket, men om ni skall komma den där sista biten och bli ihop så krävs det att någon frågar. Och tyvärr är det så att man bara måste bestämma sig för att göra det, och ta risken som finns med att hon säger nej, annars får man nöja sig med att ha det som man har det.
Sedan kan man förvisso använda sig av lite lindrigare sätt än att bara stega fram och fråga. När ni står och kramas tex, så skulle du kunna säga att: "Det här är ju så mysigt att jag tror jag blir kär i dig!", eller något liknande. Då ser du ju hur hon reagerar, men du har ändå inte sagt rakt ut att du ÄR kär i henne. Ett annat alternativ är att du säger "Vad skulle du tycka om jag frågade ifall vi skulle bli tillsammans?". En sådan fras måste sägas med glimten i ögat om man skall ha en chans att backa tillbaka om reaktionen blir negativ. För då kan man säga att man bara skämtade eller något.

Men egentligen tycker jag att inte att man skall hålla på med för mycket sådana här grejor, utan istället försöka vara rak och ärlig, och sedan får man ta att man kanske får nej. Men då har man försökt i alla fall.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar