Frågor och svar om självmisshandel

1 Jun 2003, 11:21 158
Tjej, 0 år
Question


Jag kan inte sluta att skära mig i armarna. Jag har karvat sönder dom totalt, ändå så fortsätter jag. Jag vet inte vad jag ska ta mig till längre. Jag har åkt in på akuten ett otal gånger för att sy ihop armarna. Men ändå, jag mår så dåligt. Har varit med om så mycket dåliga saker; våldtagen, misshandlad, mobbad, utfryst, you name it.Jag har ingen att vända mig till. SNÄLLA, HJÄLP!!!!!!!!!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag blir lika bekymrad varje gång jag hör att tjejer som du varit inne på akuten med sådana här skador, utan att få hjälp med det som verkligen är problemet, nämligen alla jobbiga och svåra känslor som gör att man skär sig överhuvudtaget. Du beskriver ju också kortfattat flera hemska händelser du blivit tvungen att uppleva i ditt liv, händelser som skulle fått vem som helst att må dåligt, varför jag tycker det är jättviktigt att du får hjälp. Att skära sig gör man ju nämligen bara när livet blir för svårt, och man upplever att man inte har något annat att ta till för att härda ut.

Men det finns andra sätt att hantera svåra känslor på än att man ska behöva göra illa sig själv. Och det finns människor som är duktiga på att hjälpa personer som råkat ut för så svåra saker som du gjort. Och min önskan är att du snarast söker den hjälpen, för du skall inte behöva stå ensam med allt det här.
Mitt råd är att du kontaktar psykiatrin där du bor, vuxensidan om du är 18 eller äldre. Inom psykiatrin finns psykiatriker, psykologer och psykoterapeuter som kan ge dig hjälp i din svåra situation, men det kommer krävas att du söker upp dom. Du hittar telefonnummer på dom blå sidorna i telefonkatalogen.

Jag vet att många i din situation inte tror att dom någonsin kan få hjälp eller att dom skall kunna leva ett liv som inte innebär så mycket smärta, men jag har sett det hända många gånger, och hoppas därför att du skall orka ge dig själv chansen genom att söka hjälp. Tycker du steget att söka hjälp personligen är för långt kan du börja med att ringa nationella hjälplinjen för att prata med någon där. Titta på www.nationellahjalplinjen.a.se

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar