Frågor och svar om misshandel

1 Jun 2003, 11:42 223
Tjej, 0 år
Question


Jag har en kompis som är 15 år.....
Hon blir ofta slagen och dåligt behandlad av sin pappa. Hon säger att hon vill flytta... får hon bo i egen lägenhet, eller finns det nåt hem för ungdomar som har det jävligt hemma?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ja, det finns olika alternativ som socialtjänsten kan hjälpa till med när det gäller barn som far illa hemma. Vilken lösning som är bäst är något som man måste bedömma från situation till situation och din kompis är så pass gammal att även hennes åsikt är viktig.
Men det allra första nu är att man måste få stopp på misshandeln av din kompis. Det är oerhört plågsamt för barn att bli utsatta för våld och annat av sina egna föräldrar, och det ger ofta psykiska sår som kan ta lång tid att läka. Därför är det oerhört viktigt att man får stopp på det hela så fort det bara går, och att din kompis får en miljö som stöttar henne istället för en som misshandlar och trycker ner henne.

Det är socialtjänsten som är bäst på att gå in och reda ut sådana här situationer och dom är också dom som är tänkta att utreda när barn far illa. Men dom kan omöjligt veta allt som pågår i familjer, varför det är viktigt att man anmäler till dom när sådana här saker händer. Jag vet inte hur din kompis ställer sig till det, men mitt råd är att du/ni pratar med någon vuxen som ni litar på, och som kan hjälpa till i en sådan här situation. Kanske kan du prata med dina föräldrar och få dom att ringa socialtjänsten, eller så kanske du själv eller din kompis gör det. Man kan ringa och anmäla anonymt, så man behöver inte tala om vem man är, utan bara berätta att man vet att den här tjejen blir slagen av sin pappa och har det dåligt hemma. Numret till socialtjänsten hittar man på dom Gröna sidorna i telefonkatalogen. Enklast kan vara att ringa kommunens växel och be dom koppla en till socialtjänsten. Då kommer man till receptionen. Berättar man då att man vill anmäla att en tjej blir slagen hemma så kopplar sekreteraren i receptionen en till rätt person.

Men jag vet att det kan vara svårt att anmäla själv eller som kompis, varför jag tycker att du/ni i första hand skall vända er till någon vuxen som kan hjälpa er. Funkar inte dina föräldrar, så kanske det finns någon lärare, eller så kan du/gå till kuratorn på skolan eller på närmaste Ungdomsmottagning. Kuratorerna jobbar mycket ihop med socialtjänsten, varför dom vet hur sådant här går till. Kuratorn kan själv stå för anmälan, så slipper du eller någon annan.

Ja, som du ser finns det många vägar att gå. Men oavsett vem du vänder dig till så är det viktigt att socialtjänsten får reda på detta så dom kan göra något för att hjälpa din kompis. För hjälp behöver man i en sådan här situation även om man själv inte alltid vågar söka hjälp, för att man är så nertryckt av den dåliga behandlingen man fått uppleva. Därför är det viktigt att någon annan gör något, och jag tycker det är jättebra att du reagerar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar