Frågor och svar om nationella program

2 Jun 2003, 12:53 430
Annat, 0 år
Question


Hej.Jag är en tjej på 15 år. Min pappa vill inte att jag ska välja det gymnasium som jag vill. Han säger att jag måste göra som han säger eftersom han måste skriva på sen. Men min kompis Anna säger att föräldrarna inte skriver på de papprena. Jag får bestämma själv. Jag skulle bli jätteglad om ni kunde berätta för mig hur det är. Jag ska inte välja förns i nian, men jag måste veta det nu för det är så mycket tjat om det hemma.

Svar

Det är så att dina föräldrar måste skriva under ansökan eftersom du inte är myndig. Jag tycker att du ska tala med din studie- och yrkesvägledare om detta, för jag tror det är viktigt att både du och din pappa får
information om vilka utbildningar som finns och vad de kan leda till. Din pappa har sin åsikt som han grundar sitt påstående på och det måste du också acceptera, samtidigt som du måste kunna förklara varför du vill gå på just det gymnasiet. Jag hoppas att ni tillsammans kommer fram till ett bra alternativ, men det är viktigt att ni båda träffar studie- och yrkesvägledaren för vidare diskussion.

Lycka till!

Maria Nimstad
Studie- och yrkesvägledare

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar