Frågor och svar om onani

7 Jun 2003, 11:26 481
Kille, 0 år
Question


hur många gånger e normalt att runka i veckan??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Enligt min erfarenhet är det svårt att tala om normalt och onormalt när det gäller hur ofta någon onanerar. När man säger att något är onormalt så får man lätt föreställningen att det skulle vara något sjukt med det hela. Och när det gäller onani, så anses det vanligtvis inte som onormalt=sjukt att onanera väldigt ofta. Det finns dock en gräns för när det börjar bli ett sjukligt beteende och det är när personen ifråga blir helt manisk ifråga om sin onani, och är fixerad vid att onanera så onanin kanske utförs på olämpliga ställen, skadar personen ifråga, eller på andra sätt tar över så mycket att den begränsar personens liv.
Men i andra fall kan man inte tala om onormalt=sjukt i samband med onani.

Men ordet normalt kan ju också användas för att beskriva vad som är vanligast, dvs hur dom flesta gör. Onormalt blir då inte lika med sjukt, utan betyder då istället mer att man kanske gör på ett sätt som inte det stora flertalet gör. I det fallet har jag tyvärr inga siffor att ge dig. Jag har försökt finna forskningsrapporter kring onani för olika åldersgrupper, men har endast funnit sådana som redovisar hur många som har erfarenhet av onani. Hur ofta personer i olika åldersgrupper onanerar har jag dock inte hittat något om, varför jag inte kan ge dig något faktasvar kring detta. Däremot så är det min erfarenhet att det skiljer mycket mellan åldersgrupperna och dessutom så skiljer det mycket mellan dom som har fast förhållande och dom som är utan partner. Min erfarenhet är att många i dom nedre tonåren (tex 12-15) onanerar tämligen ofta. En hel del onanerar dagligen och vissa till och med flera gånger om dagen. Sedan finns det en hel del som onanerar ett par gånger i veckan eller mindre, emedan en liten andel inte onanerar alls. Kommer du sedan högre upp i åldrarna så brukar den mest intensiva onanin avta, men det finns forfarande personer som onanerar dagligen eller flera gånger i veckan. Detta minskar oftast om personen ifråga får en partner och har samlag, men många fortsätter ändå att onanera. Sedan skall man inte glömma att onani är något som kan gå i perioder, dvs en person kan onanera väldigt intensivt under en period, för att kanske inte onanera alls sedan under en annan period.

Något mer omfattande svar kan jag inte ge dig, utan vill du veta mer får du leta på Internet. Kanske kan du hitta någon rapport som ger exakt svar på din fråga. Då får du gärna tipsa mig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar