Frågor och svar om våldtäkt

7 Jun 2003, 12:04 382
Tjej, 0 år
Question


om man kan fälla en person för våldtäkt tre år efter..hur ska det gå till? jag menar ord står mot ord...det finns ju direkt inga bevis kvar....

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att man rent teoretiskt kan fälla en person för våldtäkt tre år efter själva brottet, betyder inte att det är lätt rent praktiskt. Det blir självklart mycket svårare ju längre tid som gått. Men i många våldtäktsmål kan det saknas fysiska bevis då det långt ifrån alltid är så att tjejen söker läkarvård direkt osv. Så i det fallet kan det ju kvitta om det gått en vecka eller tre år efter brottet, ord står i alla fall mot ord, och rätten har att bedömma hur pass trovärdiga dom olika personerna är. Det kan självklart finnas andra omständigheter också som kan tala för den ena eller den andre, det är olika från fall till fall. Men principen är i alla fall att man kan bli fälld även tre år efteråt. Så även om det det självklart kan vara svårare och rätten kan ifrågasätta varför den utsatte inte anmält tidigare, så ger lagen detta utrymmet, varför det alltså är fullt möjligt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar