Frågor och svar om självförtroende

8 Jun 2003, 13:52 375
Tjej, 0 år
Question


Hej!

Jag är en tjej på 18 år. Har förtillfället inget vidare sexliv, till stor för att jag känner mig så osäker och drar mig undan. Jag har haft ganska mkt sex men jag har aldrig runkat av eller sugit av en kille så han kommer för att ja känner mig osäker på hur man gör, det känns inte som att dom gillar det så jag slutar. Detta är verkligen ett stort problem för mig..när man suger av en kille är det som att runka av fast när man dragit ner förhuden att man suger då eller hur är det? Jag känner mig verkligen värdelös, vet inte varför ja inte har tagit itu med det tidigare men nu är det dags iallafall..så snälla hur runkar o suger man av en kille? är jätte tacksam för svar, helst så fort som möjligt...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att runka innebär i princip att man med hela handen, eller med tummen och pekfingret för förhuden fram och tillbaka över ollonet. Sedan är det väldigt individuellt hur den enskilde killen gillar att bli runkad, då vissa föredrar att partnern håller löst, andra vill att partnern håller hårt, vissa vill att partnern ska runka snabbt, andra föredrar att det går mer långsamt och eventuellt stegras i takt med att upphetsningen stiger. Hur pass långt ner, eller upp partnern ska hålla, dvs hur mycket av förhuden som ska vara mellan handen och ollonet kan också variera. Så det allra bästa är att man pratar med den man har sex med, och helt enkelt frågar. Då slipper man också den typ av situation som du hamnat i, där din osäkerhet växt då du inte vetat ifall personen du haft sex med tyckt det varit skönt eller ej. Att man pratar med varandra är nyckeln till att bygga upp ett självförtroende, för då vet man vad den andre tycker och har en chans att korrigera för att göra det skönare, samtidigt som man skaffar sig mer och mer erfarenhet, vilket också gör att man känner sig säkrare.

Att suga en penis är i princip samma sak som att runka, med den skillnaden att man oftast drar ner förhuden och låter läpparna fungera som "förhud". Det betyder att man för läpparna fram och tillbaka över ollonet, med samma förutsättningar som när man runkar, dvs olika hårt och snabbt beroende på vad den man har sex med tycker om.

Sist vill jag säga till dig, att även om man kan tekniken så är det aldrig fel att fråga under ett samlag om partnern gillar vad man gör, och dom flesta, speciellt yngre, känner osäkerhet inför hur man gör det skönt för varandra, varför det ofta blir lite mer avslappnat om man vågar visa att man inte är så säker och erfaren som många tror att man måste vara. För hur skulle man kunna vara det när man inte är så gammal att man hunnit ha så mycket sex? Tänk på det, och tänk att din partner sannolikt är lika osäker, varför det är bättre att man pratar och frågar än att båda ligger och försöker spela med.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar