Frågor och svar om här kan man få hjälp!

14 Jun 2003, 13:46 212
Tjej, 0 år
Question


Hej! Jag har ett problem, jag läste att det kan vara psykiskt, men jag vet inte. När jag är uttråkad, känner mig rastlös eller är lätt deprimerad, får jag svårt att andas, jag kan inte ta djupa andetag och det känns som något blockerar luftvägarna. Jag har haft detta till och från sen jag var riktigt liten. Jag är nu 18 år. Jag pratade med en kompis om detta, hon säger sig ha samma problem. Är detta något vanligt och vad beror det på? Är det psykiskt eller har vi astma?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om det är fysiska eller psykiska orsaker kan man aldrig helt säga förrän man gjort en utredning av det hela, eftersom många fysiska åkommor ger samma symptom som vissa psykiska problem. Mitt råd i sådana här lägen är att man först bör vända sig till en läkare för att han/hon skall kunna utreda dom fysiska orsakerna. Har man gjort det utan att läkaren/läkarna hittat något som kan förklara det hela, kan man börja utreda eventuella psykiska orsaker. Då vänder man sig till öppenvårdspsykiatrin och får en tid för ett första bedömningssamtal. Tillsammans med den man träffar utreder man sedan om det kan finnas psykiska orsaker, och beroende på vad man kommer fram till så bestämmer man sedan fortsättningen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar