Frågor och svar om gynekologisk undersökning

15 Jun 2003, 12:13 681
Tjej, 0 år
Question


jag har problem i underlivet tror jag och undrar om det kostar nåt att undersöka sig i underlivet???

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Går du till en gynekolog inom ditt landsting eller till en privatpraktiserande gynekolog får du betala en patientavgift som varierar en del beroende på vart man bor. Oftast ligger det dock någonstans mellan 200-300 kr. Men i en del landsting har dom gratis sjukvård för personer under 18 år, varför det kan hända att det är gratis om du är under 18 år.

Att gå till en barnmorska är också en möjlighet och den patientavgiften brukar vara lägre än om man går till en gynekolog, men det är som sagt svårt att säga vad det kostar då det skiljer sig åt i olika delar av landet.

Men det bästa alternativet för dig om du vill gå gratis är att du vänder dig till närmaste Ungdomsmottagning. Där finns det en barnmorska som kan göra en undersökning, och du behöver alltså inte betala någonting. Barnmorskorna löser väldigt många problem med underlivet och har stor kunskap och vana vid att göra den här typen av undersökningar. Och på ungdomsmottagningen finns alltid en läkare också som barnmorskan skulle kunna konsultera om det det nu skulle behövas. Men sannolikt så får du tillräcklig hjälp från barnmorskan så du inte behöver gå vidare med dina problem, varför jag rekommenderar dig att få en tid på Ungdomsmottagningen i första hand. Du hittar adress och telefonnummer till närmaste mottagning under länken "din mottagning" på vår sajt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar