Frågor och svar om få kontakt

15 Jun 2003, 13:44 262
Tjej, 0 år
Question


Vad menas egentligen med att flörta/flirta? Hur kan man se om en person är intresserad av en med hjälp av blicken? HUr flirtar man?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Med flirta menar man oftast att man med hjälp av kroppsspråk låter någon förstå att man gillar personen. Det vanligaste är sannolikt att man flirtar med hjälp av ögon och mun. Om du ställer dig framför spegeln och tänker på att du tittar på vem som helst som du tycker är okay men som du inte är kär i,så ser du förmodligen att blicken är ganska lugn, rakt fram, och att ansiktet är tämligen slätt. Om du sedan tänker dig att du istället ser på någon som du gillar, så är det sannolikt mer naturligt att lyfta lite på ögonbrynen, och överhuvudtaget ha mer rörelse kring ögonen än vad man har normalt. Kombinerar du det med ett litet leende så ser du nog i spegeln att vem som helst skulle förstå att du var intresserad bara av att du lyfte lite på ögonbrynen och log samtidigt. För så tittar du normalt inte på någon som du är ointresserad av, eller hur? Är man riktigt modig på lyfter man inte bara på ögonbrynen utan man vågar sig på en liten blinkning på ena ögat också mot personen man gillar. Den blinkningen är inte helt lätt att få till för alla, men tränar man så kan man lära sig att blinka med ena ögat så det ser flirtigt ut. Sedan finns det en dimension som handlar om hur länge man tittar. Om du tänker efter så finns det en viss tid som man normalt tittar på någon, sedan växlar man ofta fokus för annars skulle kompisarna fråga varför du står och stirrar på dom. Men om man gillar någon kan man låta den personen förstå det genom att vila blicken på honom/henne ett litet ögonblick längre än vad man normalt tittar. Kombinerar man det också med ett litet leende så brukar inte personen missuppfatta det hela.
Svårare än så behöver det inte vara. Sedan finns det dom som gjort det här till en hel konstart, varför du kan läsa mer om det här med att flirta i böcker som tex "flirtskolan". Du hittar säkert något på biblioteket om du söker.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar