Frågor och svar om bråk

15 Jun 2003, 14:05 194
Annat, 0 år
Question


hej.. jag är en kille på 16 år, jag har haft mycket problem med min flickvän hon är 18 och gillar träffa nytt folk hela tiden. Hon säger att hon har trötnat på "oss" och hon har också trötnat på att kyssas, pussas, ha samlag hon har OCKSÅ trötnat på att hålla mig i handen?!? Hon har också sakt att hon inte såg någon framtid med mig=( jag har frågat varför vi är tillsammans då säger hon: För jag älskar ig! ...hmmmmm hmmm jaha då kunde vi lika gärna varit bästa kompisar.. Vad ska jag göra??? jag orkar inte själv ha det så här .. och när jag pratar allvar med hon så säger hon: jag orkar inte tänka på det nu! Hjälp mig och säg vad jag kan göra.. vi har varit tllsammans i 8 månader nu..?? hjälp.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att man älskar någon behöver inte alltid betyda att man ska ha ett förhållande med den personen. Kärlek räcker nämligen inte för att ett förhållande skall kunna funka, utan det krävs att man gillar varandra som personer också, och att man vill spendera tid med sin partner, annars är förhållandet dömt att misslyckas.
I ditt läge blir det lite knepigt eftersom det är din tjej som säger att hon älskar dig, samtidigt som hon säger att hon i princip inte uppskattar något som ni har tillsammans. Hade det varit du som känt så här hade du ju haft makten på ett annat sätt att göra något åt det, men just nu är det hon som känner så här, och hon som inte verkar vilja ta i det. I rimlighetens namn kan man tycka att hon borde ta ansvar för dom känslorna hon har och avsluta förhållandet om det nu är så att hon inte vill ha något av det ni har tillsammans, men uppenbarligen väljer hon ett annat sätt att hantera det på, eller så väljer hon helt enkelt att inte hantera det överhuvudtaget. I dagsläget verkar det nämligen som om hon sticker huvudet i sanden och väntar på att antingen du skall tröttna och avgöra saken åt henne, eller att det ska hända något som gör att hon antingen slutar älska dig, eller att hon får tillbaka känslan för att vara med dig.
Men under tiden som hon håller på med det här, blir det självklart väldigt plågsamt för dig. Så, som jag ser det så har du egentligen bara två alternativ. Det första innebär att du själv sätter dig ner och funderar över ifall du vill ha en relation på dom här premisserna, även om du älskar henne. För i sanningens namn så gäller samma sak för dig som för henne, nämligen att du inte nödvändigtvis mår bra av ett förhållande med henne även om du älskar henne.
Kommer du fram till att det här förhållandet är bra för dig trots hennes känslor inför ert gemensamma, så får du ta skeden i vacker hand för då accepterar du att leva med henne på det här sättet som ni har det nu. Kommer du fram till motsatsen, nämligen att du inte kan ha ett förhållande på det här sättet trots att du älskar henne, så kan du antingen insistera på att ni skall prata tills ni har rett ut det här, eller så får du själv avsluta förhållandet.

Det andra alternativet du har är att du helt enkelt kräver att hon tar ansvar för situationen genom att du helt enkelt sätter dig ner och pratar med henne och förklarar att du inte accepterar att ha det så här, utan kräver att hon tar ansvar för hur hon känner och ger dig ett klart besked ifall hon vill vara tillsammans med dig eller inte. I det fallet kan du ge henne en deadline som du själv känner att du kan stå för. Tex så säger du att du vill ha besked omgående annars så går du, eller så ger du henne några timmar, eller några dagar. Men du kan alltså kräva att HON ska svara på vad hon vill och även motivera sitt svar så du förstår att hon är uppriktig i det hon säger att hon vill.
Du sätter självklart hela er relation på spel om du följer det här andra alternativet, eftersom dit krav blir verkningslöst om du inte fullföljer och lämnar henne om hon inte ger dig något svar.

Så fundera över vart du själv står i det här och välj det alternativ som du känner passar dig, och som du kan stå för inför dig själv. Då brukar man må bäst med sig själv, även om utgången inte alltid blir det man önskar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar