Frågor och svar om kompis

22 Jun 2003, 14:21 134
Tjej, 0 år
Question


jag tror att min bästa (absolut bästa!!) killkompis har känslor för mig. alltså jag tror att han e kär i mig. för ungefär 6 månader sen hade vi sex på nån fest (vi va aspackade av vad jag minns) men ingen av oss verkade bry sig efteråt. allt va som vanligt men sen så upprepade sig samma sak för någon vecka sen (då va vi inte alls packade) o då sa han att han hade älskat mig sen i vintras. alltså då vi hade sex första gången.. o nu e jag livrädd för att han inte kommer vilja veta av mig ifall jag inte dejtar honom..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om jag förstår ditt brev rätt så har du inte samma känslor för honom som han verkar ha för dig, och du är inte heller intresserad av att ha ett kärleksförhållande med honom.

Den är typen av problem som du beskriver kan lätt uppstå när två kompisar börjar ha sex med varandra utan att egentligen snacka om det. Det är nämligen vanligt att man lägger olika betydelse vid det, varför den ena som i ert fall kan ha sex mer för att det är skönt, emedan det har en mer känslomässig innebörd för den andre. Och det här är ingen lätt situation för någon av er att hantera, varför ni faktiskt har satt er vänskap på spel genom att anta att den andre har samma inställning till ert gemensamma sex. Nu har det visat sig att det inte är så, och nu uppstår då frågan hur ni ska kunna klara det här utan att förlora er vänskap.

Ja, det första är att ni denna gång måste snacka med varandra. Och med att snacka, menar jag att ni måste vara ärliga, men samtidigt varsamma om varandras känslor.
Eftersom det nu är du som frågar så utgår jag från ditt perspektiv och att det är du som tar upp den här diskussionen. I det läget gäller det att du beskriver för din kompis att du känner dig orolig för hela situationen eftersom det verkar som om ni har lagt olika betydelse i det här med att ha sex. Sedan handlar det om att du får försöka beskriva för honom hur mycket han betyder för dig, men samtidigt beskriva hur du sett på det här med att ni haft sex och att det inte varit mer än som vänner för dig. Du kan också berätta för honom att du uppfattar det som om han har känslor för dig som du inte riktigt kan besvara, och att detta gör dig rädd för att förlora honom som vän. Du kan också tillägga att du är ledsen för att ni inte pratat om det här tidigare så det här kunde undvikas för du har inte haft någon avsikt att lura honom att tro att du vill något mer än att vara vänner.

Det här är ungefär det du sannolikt måste prata med honom om, men sedan måste du självklart själv hitta dina ord och ta med det du tycker du behöver säga.
Det kommer kanske bli ett väldigt jobbigt samtal och kanske reagarar han på ett sätt som du inte önskar. Men du får ge det lite tid och ta tjuren vid hornen. För det kan komma att krävas av dig att du kämpar för att er vänskap ska kunna överleva. Och tänk på att i det här läget så är det sannolikt värre för honom eftersom det är han som blir avvisad som partner, vilket är ganska tufft. Så ge honom lite utrymme och acceptera om han bara inte kan gå vidare direkt och se glad ut. Han kanske avbryter kontakten ett tag, och det är då jag menar att du får kämpa om du verkligen vill behålla honom som vän, så ge inte upp även om han blir både arg och ledsen under en period.

Sedan råder jag dig till att inte ha sex med honom mer om ni inte är helt överens om förutsättningarna. Att ha det för att trösta eller något annat skäl är inte bra, och hjälper inte heller. Utan var tydliga med vart gränsen för vänskap går och passera inte den om inte båda är med på det hela och vet vad som gäller.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar