Frågor och svar om när någon dör

22 Jun 2003, 14:58 165
Tjej, 0 år
Question


Hej!
är en 23 årig tjej som sörjer en kille för han omkom i en olycka förra sommaren. Har känslor för honom och vet inte hur jag ska gå vidare. Vi var aldrig i hop men blev inte det pga vissa omständigheter. Har pratar med olika människor som säger att jag ska sluta sörja, har inget att va ledsen över.Har kontakt med hans familj, känns bra. Hur ska jag gå vidare?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

I det fallet skulle jag inte rekommendera dig att följa dom råd du fått, för sörja är inget man bara slutar med för att någon säger att man inte har något att vara ledsen över. Hur någon upplever ett dödsfall och hur det påverkar en är individuellt och ingen kan säga till någon annan att man inte har något skäl att vara ledsen. Är man ledsen så är man, punkt slut. Och jag kan säga till dig att du inte är ensam. Jag har träffat många personer som inte tillhört den "närmaste" kretsen sörjande när någon dör, men som ändå burit på en stor sorg då deras relation med personen som dött ändå spelat stor roll för dom.
Så även om det aldrig hann bli något mellan er så betyder inte det att du sörjer mindre för det. Men ofta glömmer vi alla dom här personerna runt omkring och tänker bara på den närmaste familjen. Men det finns alltså ofta personer som inte tillhör familjen eller dom mest närstående som kan ha en stor sorg ändå.

Du beskriver att du har kontakt med hans familj och att det känns bra, varför du gott kan fortsätta att ha det. Att få prata om honom och visats där han brukar ha varit är nämligen ett sätt att bearbeta sorg. Men i övrigt kan jag inte ge dig något standardkoncept för hur man sörjer och kommer vidare, då man är så olika, plus att sorgen går i perioder och ändrar form. Så, försök ta en dag i taget, och tillåt dig själv att vara ledsen och sörja. Det är första steget.
Vill du sedan kan du gärna söka hjälp på tex närmaste Ungdomsmottagning. Det kan vara ytterligare ett sätt att bearbeta sorgen genom att tex ha en kurator att prata med.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar