Frågor och svar om misshandel

22 Jun 2003, 15:09 214
Annat, 0 år
Question


va gör man hon man har en pappa som inte fattar att han e alkis? va gör man om ens pappa slår en? va gör man när man inte vill gå hem längre när man gör allt för å slippa gå hem?? de e allti bråk hemma..allt e allti mitt fel fast ja inte ens en hemma när d händer..enligt min pappa e jag falsk å manipulativ..då får man tydligen slås..?! va gör man när kuratorerna man pratat me typ säger "stackars dej men du gå hem så ska du se att de ordnar sej å sen skickar iväg en? tack vara min kille lever jag idag..han e de enda jag lever för..va gör man? ja pallar inte ha de så här länge till i allfall..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det gör mig ledsen att höra hur du har det och vilket bemötande du fått av kuratorer. Sådana här problem är inget som barn eller ungdomar skall behöva lösa själva, utan det krävs helt andra insatser, och du ska definitivt inte behöva ha det på det här sättet.
Mitt råd till dig är att du pratar med din kille som verkar finnas där för dig, och att ni tillsammans ringer socialtjänstens individ-, och familjeenhet. Det räcker att ringa kommunens växel så kopplar dom er rätt.
Säg sedan att ni behöver en tid för att komma och prata.

På socialtjänsten kommer du/ni sedan att få träffa en socialsekreterare, och dom är vana vid att jobba med sådana här frågor, och tar dom på allvar. Om du berättar för henne/honom om din hemsituation och din kille kan stötta dig i detta, så kommer dom att kunna hjälpa dig på olika sätt. Ett av sätten är att ge din pappa stöd/vård så han klarar att hantera sin föräldrarroll på ett annat sätt. Men funkar inte det så kan dom hjälpa dig till ett annat boende så du kommer ifrån den destruktiva situationen du beskriver. Hur det hela kommer se ut får du vara med och påverka, men det viktiga är alltså att du börjar med att berätta så får ni sedan komma överens om hur ni går vidare.

Jag hoppas att du har ork och kraft att gå till socialtjänsten och prata med dom, och att din kille kan stötta dig i detta. För du ska definitivt inte behöva ha det så här då du är värd mycket mer än så.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar