Frågor och svar om självförtroende

24 Jun 2003, 20:48 308
Kille, 0 år
Question


Jag är en blyg och osäker kille på 28 år. Blev deprimerad pga att jag ej kunnat skaffa tjejer. Trodde det skulle bli bättre med åren, men icke. Vad göra för att få tillbaka livslusten?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Problem av den här typen blir sällan bättre av sig själv om man inte har någon strategi för att jobba med dom.
Man kan på egen hand eller tillsammans med någon man litar på försöka definiera problemet och sedan sätta upp ett mål för sig själv. Du beskriver ju tex hur din blyghet och osäkerhet inför främst tjejer, starkt bidragit till att du känner dig deprimerad. Därför skulle ditt mål tex kunna vara att du skall komma så långt så att du vågar ta kontakt med tjejer.
Sedan kan du sätta upp delmål som tex kan vara att du skall våga säga hej till en tjej du tycker verkar trevlig. Nästa mål kan vara att du skall klara att fråga en tjej om något, osv, osv. Stegvis kan du sedan trappa upp det tills du nått ditt mål och vågar ta kontakt och kan prata relativt obehindrad.

Att göra något sådant här själv kan kräva både mycket planering, mod och envishet. Oftast blir det lättare om man har någon som man kan dela det här med, och som kan stötta en när man själv tycker att man inte går tillräckligt fort fram, eller när man känner att man misslyckas. För misslyckas gör man flera gånger oftast innan man nått sitt mål, så det måste man liksom ha med i planeringen och inte lägga av för att man inte går spikrakt framåt.

Men som jag sade så krävs det en del arbete för att klara det här. Därför är det ett bra alternativ att söka upp någon som kan hjälpa en med hela den här processen. Inte minst viktigt är det för att man skall komma igång. Har man under lång tid gått och känt sig deprimerad och känner sig låst i sin egen situation, så kan det vara svårt att samla kraft för att jobba med sådant här ensam. Att söka hjälp av tex kurator eller psykolog inom vuxenpsykiatrins öppenvård kan därför vara jättebra. Då får man nämligen det stöd och den hjälp man behöver för att börja förändra sin situation och dom saker hos en själv som gör att man känner att man inte kan leva sitt liv som man egentligen önskar. Så ring gärna och beställ en tid om så du kommer igång. För ju längre du väntar desto tyngre känns det oftast.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar