Frågor och svar om berätta om homosexualitet

24 Jun 2003, 21:14 234
Kille, 0 år
Question


jag är homo men vågar inte berätta det för mina föräldrar även om jag har berättat det för vissa av mina kompisar

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att berätta för sina föräldrar att man är homosexuell upplever många som både svårt och ångestfyllt. Rädslan för att dom skall svika en när man som bäst behöver stöd är oftast stor, och ingen vill uppleva den typen av smärta som man kan känna om ens föräldrar inte förstår och accepterar en.

Så jag tycker att man noga skall fundera igenom det hela innan man berättar och många gånger kan det vara bra att man pratar med andra som man kan lita på om det, så man känner att man har stöd utanför familjen innan man berättar. Det kan också vara bra att prata med andra homosexuella som har erfarenhet av att berätta för sina föräldrar, eller andra som går i samma tankar som du.

Så mitt råd till dig är att du går in på RSFL:s hemsida (www.rfsl.se) och tittar under länken där deras lokala föreningar informerar om sin verksamhet. Dom har ibland gruppverksamhet där man kan träffa andra unga i samma situation som en själv och diskutera sådana här frågor. Det kan vara ett stöd så man känner sig redo när man väl bestämmer sig för att berätta.
Andra alternativ kan vara att du söker upp kuratorn på närmaste Ungdomsmottagning så du får en chans att tillsammans med någon vrida och vända på dina fundringar tills du känner att ett beslut har mognat fram. RFSL har också kuratorer man kan ringa till och dom har mycket erfarenhet av sådana här frågor. Du hittar dom på deras hemsida.

Fundera över hur du vill göra, och ta den tid du vill och behöver innan du berättar så det blir så bra som möjligt. Sedan hoppas jag självklart att du den dagen du berättar får uppleva att dina föräldrar accepterar och älskar dig för vem du är, oavsett vilken sexuell läggning du har.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar