Frågor och svar om misshandel

24 Jun 2003, 21:27 108
Tjej, 0 år
Question


vad är egentligen misshandel?räknas sparkar,omkullkastningar,drar i håret,stryptag,hot,håller för mun och näsa,biter???

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Allt det där kan räknas som misshandel. Det mesta av det du räknar upp är en fysisk misshandel, men hot kan också vara en form av misshandel eftersom man psykiskt skadar någon genom att hota. Speciellt om hot används regelbundet och används för att trycka ner den andre så räknas det som psykisk misshandel. Sker hoten vid enstaka tillfällen så finns det något som heter "Olaga hot" som det brukar fall under.

Sedan finns det gradskillnader av misshandel också. En misshandel kan därför klassas som grov om den orsakar stor skada eller om den sker systematiskt. Men detta är en bedömningsfråga, varför jag inte kan ge dig några exakta gränser.

Sedan hoppas jag att din fråga mer är av allmän nyfikenhet. För om du blir utsatt för det här du räknar upp så är det klara övergrepp i form av misshandel, och det ska du anmäla till polisen eller söka hjälp hos kurator på tex Ungdomsmottagningen, en kvinnojour, eller inom psykiatrin för att komma bort ifrån.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar