Frågor och svar om kille

25 Jun 2003, 18:48 178
Tjej, 0 år
Question


jag vet inte var jag ska börja någonstans... jag har nyss klivit ur ett 1 år långt förhållande och jag har aldrig fått orgasm, under detta år har min kille tjatat och pressat mig så det slutade med att jag fejkade alltihopa, varenda gång, jag är inte direkt förtjust i att onanera heller, jag tröttnar snabbt osv.. nu iallafall så har jag träffat en kille som är hur bra som helst i sängen, han smeker på helt rätt sätt, är försiktig o väldigt försiktig... men nu känner jag samma press på mig, att jag måste komma osv.. jag har flera ggr avbrutit alltihopa när han har varit här för att jag fått sån panik.. jag har berättat för honom att jag drabbats av panik bara för att jag känner mig pressad i att jag måste komma...han säger att det är lugnt och att han inte har bråttom i nånting o väntar gärna.. jag vet inte vad jag ska göra, jag är som jag sa inte så förtjust i att onanera heller.. jag har ingen aning om hur jag ska lyckas!?!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

I ditt brev säger du inte att du direkt lider av att inte få orgasm, istället beskriver du det som om dina partners (och då främst din förra)är måna om att du skall få orgasm, vilket gör att du känner dig pressad. Jag vet inte om det är korrekt uppfattat, men din berättelse om att du inte är så intresserad av att onanera förstärker den här bilden.

Min erfarenhet av sådan här problematik är att man lätt kan hamna i en negativ spiral. Man får inte orgasm, och så uppfattar man att partnern börjar pressa (vilket kan ha att göra med partners osäkerhet på sig själv som älskare). I den situationen blir orgasm nästan ett krav för att man skall visa att man uppskattar partnern som sexpartner, och under sådana förhållande är det tämligen svårt att koppla av och bara njuta av sexet oavsett om man får orgasm eller inte, då pressen från partnern gör att man börjar tro att det är något fel på en, och då blir det ännu svårare osv, osv.
Så där kan det hålla på tills det blivit en låsning som kan göra att man precis som du nästan undviker sex, eller blir stressad av det hela.

Det här är ingen bra situation utan det man måste göra är att komma tillbaka till den där känslan av att man kan ha sex förutsättningslöst och sedan får man se om man får orgasm eller inte. Det viktigaste är att man tycker sexet är bra, sedan får orgasmen komma om den kommer.
Det finns ju dom som själva är väldigt inne på att få orgasm och dom kan ju som sagt träna upp sin förmåga och kunskap om hur dom kan smeka fram en orgasm antingen ihop med sin partner eller genom att onanera. Men om jag fattat dig rätt så tycker du egentligen att sexet med din nuvarande kille är bra, om det inte vore för att dina dåliga erfarenheter från ditt tidigare förhållande där killen tjatade och pressade, kommer in och stör det hela.

Mitt råd är att du helt enkelt försöker lyssna på vad din nuvarande kille säger, nämligen att det inte är någon panik och att han inte tänker pressa dig. Så vad du har att jobba med är att för dig själv inse att den här killen inte är likadan som den förra och att du reagerar utifrån gamla erfarenheter. Du har ju berättat för honom om hur du känner så låt honom hjälpa dig genom att visa att det som hände med den andre killen inte har någonting med ditt nuvarande förhållande att göra. Du har fått en chans att starta om och komma ifrån dina dåliga erfarenheter nu när du har en kille som tar det lugnt och som dessutom verkar kunna göra det skönt för dig även om du inte får orgasm. Tillåt dig själv att njuta av det och gå inte på gamla erfarenheter utan tro på vad han säger och ge dig själv chansen att återupptäcka sex. Sedan får du i framtiden se om du blir mer intresserad av onani, eller att experimentera med en partner för att se hur du ska kunna få orgasm. Men det är helt okay att inte få det och om man inte är så förtjust i att onanera så finns det ju ingen anledning att göra det. Sex och onani skall inte vara något tvång och det är inte alla som onanerar eller får orgasm under samlag, men många är nöjda ändå. Och hur det kommer vara för dig, det vet du inte än, för det kan förändras genom livet, varför du inte skall stressa dig själv till något, speciellt inte när du har en kille som verkar lugn och sansad.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar