Frågor och svar om kärleksrelationer

27 Jun 2003, 14:06 381
Tjej, 0 år
Question


Jag är en tjej på snart 19 år. Jag har precis börjat ett nytt förhållande med en jätte go kille. Vi träffades på ett disco för typ två månader sedan. Vi började dejta men jag tog inte det speciellt seriöst utan mest som en kul grej. Men rätt som det var började jag få känslor för honom och vi blev tillsammans. Vi trivs jättebra ihop och har mkt gemensamt. Men grejen är den att han ser väldigt bra ut alla mina kompisar tycker att han är skitsnygg. Jag vet att han har lätt för att få tjejer och det gör att jag har svårt att lita på honom.Vi har pratat om det och han säger att alla hans kompisar tycker att jag är skitsnygg och att jag har minst lika lätt att få killar som han har att få tjejer. Men det hjälper inte. Dessutom har han många tjejkompisar och jag känner bara att jag inte litar på honom. Dessutom vet jag att han har varit otrogen mot två av sina tidigare flickvänner, han säger att han har mognat sedan dess och att han inte skulle kunna vara otrogen mot mig men jag litar inte på honom. Jag vet inte vad jag ska göra men jag orkar inte gå omkring och oroa mig. Jag tycker att det är viktigt att lita på den man är tillsammans med för annars är det inte lönt att vara tillsammans. Men vad ska jag göra? Ska jag göra slut? Vi har bara varit tillsammans i några veckor. Kommer jag att kunna lite på honom senare?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att lita på någon är svårt att göra innan man känner personen ifråga, varför jag inte tycker det är så konstigt att du inte kan känna dig helt säker. Och med tanke på hans tidigare beteende så är det inte heller konstigt att det väcker frågor hos dig kring varför det skulle bli annorlunda den här gången.

Men samtidigt så är det så att människor förändras och något som kändes rätt i en relation, kan kännas helt fel i en annan, varför det aldrig går att förutsätta att någon som varit otrogen tidigare, kommer att vara det fortsättningsvis också. Så, som läget är nu kan du varken veta ifall han kommer vara otrogen eller ifall han kommer att vara trogen så länge som ni är tillsammans. Båda alternativen är en gissning från din sida. Och som jag sade tidigare, förtroende för varandra och trygghet i relationen är något som växer fram i takt med att man lär känna varandra och fördjupar sitt förhållande. Det är alltså något man skapar tillsammans och inget som bara finns där. För varje människa har potential att vara otrogen, men den relation man skapar tillsammans och dom val man gör som person är det som avgör om någon är otrogen eller inte, och det vet man inte på förhand.
Så varje förhållande är egentligen en chansning där man aldrig vet om man kommer att bli sårad eller inte. Och vad man måste göra är att bestämma sig för om man är beredd att ta en sådan risk eller inte, för det finns alltså inga garantier och få.
Detta val måste därför även du göra, och bestämma dig för om du skall ge er relation chansen att uvecklas till ett förhållande där det finns ett ömsesidigt förtroende och en trygghet med varandra, eller om du skall avsluta redan nu då du är rädd för att bli sårad.

Sist skulle jag vilja säga till dig att avgörande för någons beslut om att chansa på ett förhållande brukar vara hur mycket man litar på sig själv. Så min fråga till dig är. Litar du på att du är tillräckligt attraktiv för att en kille som du uppfattar att han är skulle kunna bli förälskad och fortsatt intresserad av att utveckla ett förhållande med dig? Litar du på att du räcker till?
Och sist skulle jag vilja fråga dig: Litar du på att du själv har styrkan för att klara ett eventuellt misslyckande, och litar du på att du har styrkan att resa dig efter att ha blivit sårad i kärlek om nu du skullle bestämma dig för att satsa och det värsta sedan inträffar?
För litar du på din egen kraft och din egen förmåga att överleva den typen av situationer man kan hamna i när man chansar på kärleken, så behöver du aldrig vara rädd. Ledsen och sårad kan du bli, men vet du att du klarar det, då kan du kosta på sig att ta chansen, för vinsten kan ju vara väldigt hög!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar