Frågor och svar om lärare

5 Jul 2003, 11:31 245
Annat, 0 år
Question


Min lärare säger saker till emj ibland som får mej att känna mej jätte dålig på matte jag vet att han inte tycker att jag kan något ibland har jag funderat på att byta klass så jag slipper höra hans kommentarer jag har svårt med mitt självförtroende redan som det är hur ska jag göra jag får dåligt på proven bara för jag känner att han bara vill att jag ska misslykas så han bara kunne skälla på mej jag gör mitt bästa man jag årkar inte med att anstränga mej när jag inte har någon som tror att jag kan något hur ska jag göra för att bli bättre och vissa han att jag också kan något???

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du har helt rätt i att det är svårt att göra sitt bästa när man känner att man inte har något stöd, varför det med tanke på din framtid är viktigt att du kan ändra på den här situationen. Enligt min erfarenhet så är dom allra flesta lärare intresserade av att deras elever ska få möjlighet att utvecklas och komma framåt, och dom flesta försöker därför stötta sina elever. Men metoderna för att åstadkomma detta kan skifta, och det finns dom som tror att man får elever att prestera bättre genom att pressa dom och delvis trycka ner dom, för då tänker sig vissa lärare att elevens "jäklar anamma" skall vakna till liv, och att eleven skall vilja bevisa att läraren har fel så att eleven kämpar hårdare. Men oftast får det tyvärrr motsatt effekt och eleven känner sig istället värdelös och tappar gnistan att ens försöka.
Det är inte många lärare som använder sig av den här typen av metoder, men dom finns, och du har eventuellt råkat ut för en sådan lärare i matte. Men jag säger eventuellt, för det kan ju också vara så att ditt egna dåliga självförtroende gör att du tolkar mycket av det som läraren säger som negativt och därför tror att han inte tycker du kan något, vilket sedan kanske visar sig vara helt fel.

Men oavsett vad förklaringen till det hela är, så bör du som jag sade tidigare försöka göra något för att förändra det hela. Det du kan göra är att du tex ber att få prata med din lärare på tu man hand. Om du berättar för honom hur du känner det, och säger att du har problem då det känns som om han inte tycker du kan något, så kan ni två börja prata om det här. Dels så kan läraren få sig en tankeställare som gör att han kan förändra sitt beteende och vara mer stödjande gentemot dig, och dels så kan du få veta vad läraren egentligen tycker. Så, var inte rädd för att berätta precis det du berättat för mig, och ge honom chansen att bli bättre på att stötta dig i fortsättningen.

Skulle det av någon anledning inte funka, eller om du helt enkelt inte klarar att prata med honom själv, så tycker jag att du skall prata med dina föräldrar så dom kan ta en kontakt med skolan. Ett annat alternativ är att du pratar med någon av dina andra lärare som du känner förtroende för, alternativt att du går till skolkuratorn och pratar med henne/honom. All skolpersonal har nämligen ett ansvar för alla elevers trivsel och utbildning. Och är det något som inte fungerar och som gör att man känner att man inte klarar att gå kvar i sin klass, eller att man får sin skolgång förstörd så ska man inte gå och tiga. Utan prata med den som det känns bäst att prata med på skolan och var inte rädd för att berätta. Hur man sedan går vidare och löser problemet kan se väldigt olika ut, men något kan alltid göras. För ingen elev ska behöva gå runt och känna sig nertryckt och värdelös, utan istället få den stöttning som behövs för att man skall kunna lära sig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar