Frågor och svar om allmänt om könssjukdomar

5 Jul 2003, 11:48 603
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag och min "nya" pojkvän har haft sex utan kondom. Vilket jag verkligen ångrar. Han har haft sex men vädligt många och nu har han "körtelfeber" el vad det heter. Jag har läst att det är samma symtomer som när man smittats med HIV. Borde jag vara orolig? jag är rädd...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Risken att smittas av HIV finns ju alltid där, varför jag inte kan säga att du skall lägga det hela åt sidan. Nu är ju inte risken överhängande stor om man inte tillhör någon av riskgrupperna, men då din pojkvän är "ny" så har du ju inte full kontroll på hans sexuella historia även om du verkar veta att han haft sex med väldigt många, vilket självklart innebär en ökad risk.
Men bortsett från HIV så finns det ju en mängd andra könssjukdomar som har en tendens att öka i omfattning då fler och fler väljer att ha samlag utan kondom med partners vars smittbenägenhet är okänd.

Så mitt råd till dig är att du går till närmaste Ungdomsmottagning och testar dig. Prata med din pojkvän så kan ni kanske gå tillsammans. För om han haft många partners så kan det ju vara skönt för er att veta att ni båda är utan smitta så ni kan ha sex med varandra i fortsättningen utan kondom om ni föredrar det. Och skulle det vara något så kan ni få behandling direkt istället vilket minskar risken för allvarligare följder. Om du pratar med din pojkvän och ber honom berätta om sin sexuella historia så kan du också få ett hum om risken för att han skulle vara HIV-smittad. Men du kan i vilket fall som helst testa dig för det också om du är orolig, för ibland kan det vara svårt att släppa dom här tankarna när man väl fått dom, varför ett test kan vara bästa sättet även om risken är liten att man är smittad. Prata med dom på Ungdomsmottagningen om det här också så kan dom ge dig vidare råd.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar