Frågor och svar om första gången

5 Jul 2003, 16:07 148
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag är en tjej på 16 år. Jag är oskuld,alla tror att jag har blivit av med den eftersom jag är "populär" å ha umgåts med de flesta killarna. Det ha aldrig gått så långt att vi har haft sex, ja ha alltid kommit på någon jätte dålig ursäkt för att inte ha. jag har alltid velat vänta med sex tills jag hittat någon jag verkligen älskar, men vågar jag säga att jag är oskuld?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om vi pratar om att berätta det för den kille som du kommer att ha sex första gången med, så är mitt svar att du definitivt bör prata med honom om att du är oskuld. Annars gör du både dig själv och honom en otjänst. Dig själv för att du då får ligga och låtsas vara erfaren, vilket kommer göra dig mer spänd och nervös, vilket i sin tur ger sämre förutsättningar för att det skall kännas fint och bra för dig. Honom för att han skulle förvägras möjligheten att ta den hänsyn som varje sund kille tar till sin tjej om hon är oskuld.
Så eftersom du nu har modet att våga vänta tills det känns rätt, så skulle det ju vara konstigt om du sedan ändå försatte dig i en sådan situation genom att inte vara ärlig.

När det sedan gäller andra personer, så tycker jag att du borde fråga dig själv vem du anser har med ditt sexliv att göra. Det finns så många personer som tycker och tänker en massa om andra som dom egentligen inte har något att göra med. I ditt fall så verkar en hel del tro att du har haft sex för att du är populär. Men bland dom finns säkert många som du överhuvudtaget inte har någon nära relation med, och då kan man ju fråga sig varför du skulle gå och berätta sanningen för dom. Jag menar, det finns väl ingen vuxen person som skulle gå och berätta för grannar och andra på arbetet till exempel hur ofta dom har sex, eller andra detaljer från deras sexliv. Så varför skulle ungdomar behöva berätta för kreti och pleti om dom haft sex eller inte.
Vill du nu väldigt gärna berätta så alla får veta hur det ligger till, så är det självklart upp till dig, men generellt så är det min erfarenhet att man mår bäst av att vara ärlig mot sina nära vänner och eventuella partners. Vad andra sedan tror och tycker får man lära sig att bortse från.

Så, fundera över vilka som du eventuellt skulle vilja berätta för, dvs vilka står dig så nära att du tycker det är meningsfullt att prata sex med dom, eller berätta att du är oskuld. Berätta sedan för dom om du känner för det, för det kan alltid vara skönt att dela sådant här med nära vänner, så man kan prata om hur det är, vilka förväntningar man har osv. Prata också med den kille som du i framtiden kommer att ha sex med, men strunta i resten är mitt råd.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar