Frågor och svar om kärleksrelationer

6 Jul 2003, 11:43 142
Tjej, 0 år
Question


Du skrev i ett svar att du trodde att det var möjligt att ha ett förhållande med en kille och en tjej samtidigt, om båda var med på det. Kan jag ha ett förhållande med två killar om jag älskar båda lika mycket? Är det möjligt att älska två människor lika mycket eller måste man till slut välja? Är tvåsamhet det enda alternativet?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, tvåsamhet är inte enda alternativet utan det är upp till var och en hur man vill leva. Inte heller är det omöjligt att älska två människor samtidigt, och eftersom varje kärlek är så unik till sitt innehåll så kan det vara svårt att välja eller bestämma vem man älskar mest.

Men även om det är möjligt så är det inte enkelt att leva med flera partners. För det kräver ju inte bara att man själv klarar av en sådan situation utan det kräver ju också acceptans från dom andra inblandade. Och som om det inte vore nog, så är det få människor som klarar av att leva i en relation där även andra kärleksrelationer existerar parallellt. För även om alla inblandade är överens till att börja med så är det lätt hänt att det förr eller senare smyger sin in svartsjuka eller andra problem. I en vanlig tvåsamhet uppstår självklart också ofta olika problem, men det är generellt lättare att jobba sig igenom olika typer av faser i ett förhållande när man är två, än när man är flera. Så, dom flesta som prövat att ha så fria förhållanden att man tillåtit varandra ha andra kärleksrelationer parallelllt, har ändå till slut känt sig tvingade att välja då situationen blivit ohållbar, åtminstone är det min erfarenhet.
Sedan kan man väl också säga att det i viss mån kan vara lättare att ha ett förhållande med två personer om man är bisexuell och det handlar om en kille och en tjej, som du refererade till i ditt brev. Dom konkurrerar inte på samma sätt som om man har ett förhållande med två personer av samma kön. Men inte heller den typen av dubbla relationer är lätta att handskas med varför det är få vill ha det så.

I ditt fall får du därför ta dig en funderare över ifall du tror att du själv klarar av att hantera parallella relationer. Och är svaret ja, så återstår att prata med dom berörda killarna om det hela. Men självklart löper du en risk att dom båda blir väldigt sårade och drar sig undan, för det är som sagt inte många som accepterar att vara en av två. Men är det din ambition att försöka behålla båda så råder jag dig ändå att vara öppen med det, för att gå bakom ryggen på båda brukar sluta med att alla blir sårade i slutänden, för det är få som klarar att leva den typen av dubbelliv i längden.
Blir svaret nej istället så återstår att du får fundera och känna efter vad du egentligen vill, och för att komma fram till det kan man behöva dra sig undan ett tag och inte träffa någon av dom. Men det väljer du själv hur du skall hantera.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar