Frågor och svar om sex

6 Jul 2003, 15:15 476
Tjej, 0 år
Question


Jag undra om man är tex 14 år och har sex med 13 är det förbjudet då eller

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, det är inte förbjudet för två personer under 15 att ha sex med varandra. Lagen om att man ska vara 15 är till för att skydda barn från att bli sexuellt utnyttjade av äldre personer, varför den inte säger något om när två jämnåriga under 15 har sex med varandra. Det hade självklart varit skillnad om du typ hade varit 14 och hade haft sex med någon betydligt yngre. Men i det fall du pratar om så är ni i princip jämnåriga varför det inte finns någon lag som förbjuder sex er emellan så länge som båda är med på det.

Däremot så kanske det inte är så lämpligt att man har sex när man är så ung som 13-14, då man enligt min erfarenhet sällan har hunnit mogna på det sätt som man bör ha gjort om ens sexuella erfarenheter ska bli bra. Men det är främst en fråga för era föräldrar att avgöra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar