Frågor och svar om första gången

13 Jul 2003, 10:50 631
Tjej, 0 år
Question


kommer det blod när man har sex första gången gör det jätte ont???

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det kan komma lite blod första gången, men mycket beror på hur pass "intakt" mödomshinnan är. Har man använt tampong mycket, eller tex onanerat med fingrarna i slidan så kan det vara så att man inte blöder vid första samlaget. Men man kan blöda lite ändå, varför man inte riktigt vet förrän man väl har sitt första samlag.
Men det brukar inte vara några större mängder blod, varför dom flesta inte upplever det här som så dramatiskt som det kan låta.

Om det gör ont, hänger ju också ihop med hur pass intakt mödomshinnan är. Använder man tampong eller har använt tex fingrarna i slidan när man onanerat (om man gör det), så kan det vara större chans att det gör mindre ont. Men eftersom det inte bara beror på detta, så finns det inget enkelt svar på den frågan heller. Stor betydelse för hur ont det gör har nämligen också hur pass trygg man känner sig. För är man trygg med den man ska ha samlag med, kan man oftast vara mer avslappnad, och då gör det mindre ont än om man är spänd. Det är därför det är så viktigt att man verkligen är mån om att det ska kännas rätt när man har sitt första samlag och att man inte har det innan man känner sig mogen och tycker att man träffat rätt person att ha sex med. Då ger man sig själv bättre förutsättningar för en lyckad sexdebut.
Ytterligare något som spelar in är hur pass våt tjejen blir i slidan. Det hänger ihop med hur pass upphetsad tjejen blir. Sedan finns det en del tjejer som kan ha problem med att bli våta i slidan även om dom känner sig upphetsade och i det läget finns det glidmedel osv att använda. För det gör oftast väldigt ont om man försöker ha samlag innan tjejen är tillräckligt våt. i slidan. Men har man förspel och tex kysser och smeker varandra först så brukar det här inte vara något problem. Men som sagt, återigen så förutsätter det att man känner sig trygg med den andre, för annars kan även det här med sekretavsöndringen påverkas.
Sedan är det som jag sade så väldigt individuellt om det gör ont eller ej, och hur pass mycket smärta tjejen upplever. En del tycker inte gör ont överhuvudtaget, andra upplever lite smärta första gången, medan andra tycker det gör väldigt ont. Vi är ju olika också när det gäller hur pass smärtkänsliga vi är, varför det som sagt kan skifta beroende på detta också.
Så, tycker man det gör ont, behöver man inte genomföra ett helt samlag första gången. Utan killen kan ta det lugnt och bara föra in penisen en liten bit första gången, och stanna när tjejen säger till. Nästa gång kan han föra in den lite mer, osv, osv. Så tar man det successivt. På det sättet kan man minska risken för att det ska göra ont, för det är ju inte meningen att tjejen ska ligga och och lida för då blir det ingen positiv upplevelse. Men hur man gör och hur pass ont det gör är alltså individuellt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar