Frågor och svar om kärleksrelationer

13 Jul 2003, 17:39 329
Tjej, 0 år
Question


Hej!
Jag är en jättekär tjej och är ihop med den jag är kär i. Jag vet att jag verkligen tycker om honom. Och han tycker om mig med. Han hade en flickvän förut, som han verkligen älskade. De hade verkligen något speciellt. Men de gjorde slut, för de bor 40 mil ifrån varandra. Han är fortfarande kär i henne. Jag är inte svartsjuk av mig. Men han verkar gilla henne mer än mig. Jag känner mig andra hand typ. Behöver han bara tid eller kommer det alltid att vara så?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

I ditt brev nämner du inget om vad det är som får dig att tro att han är mer kär i henne än i dig. Men oavsett det, så är det inte bra om du går och känner det som att du kommer i andra hand, varför jag tycker att du skall försöka ta tag i det oavsett om det visar sig att din uppfattning stämmer eller ej.

Det kan vara svårt att ha ett förhållande med någon som just avslutat en relation där det mer var omständigheter som bidrog till det hela, än att kärleken tog slut, vilket det verkar ha varit i hans fall. Om personen själv inte är så självmedveten så kan det nämligen hända att han/hon inte ger sig tid att bearbeta det hela innan han/hon ger sig in i en ny relation. Många använder också en ny relation som hjälp för att komma över en gammal relation. Detta behöver inte vara medvetet varför jag inte menar att din kille behöver utnyttja dig i detta syfte, men omedvetet så kan det bli att killen/tjejen går in i en ny relation för tidigt eftersom det erbjuder en viss tröst och gör det lättare för många att komma vidare. Men det behöver inte heller betyda att killen/tjejen inte är kär i sin nya partner, tvärtom, så kan det mycket väl bli så att det blir just det nya förhållandet som visar sig hålla, men den nya partnern kan oavsiktligt få stå som måltavla när killen/tjejen ifråga bearbetar sin gamla misslyckade relation, varför det kan vara en tuff period innan man kommer igenom det hela.

Så, det kan mycket väl vara det här du känner av ifall det nu är så att din kille inte riktigt bearbetat och sörjt färdigt sin gamla relation som inte funkade. Det behöver alltså inte betyda att han vill ha tillbaka sin gamla tjej, och det behöver heller inte betyda att han inte är kär i dig. Men han har i sådant fall inte riktigt "gjort färdigt" den gamla relationen utan kanske varit lite snabb att ge sig in i en ny.

Eller så kan det vara så att du helt enkelt bara tror att din kille fortfarande är kär i sin gamla tjej, helt enkelt beroende på att du vet att dom hade något speciellt ihop, vilket kan kännas svårt att mäta sig med när man startar en ny relation. Det är nämligen lätt hänt att man känner som du när man går in i en ny relation med en som haft en nära relation tidigare. Dom två hade ju tid tillsammans, och hann utveckla en närhet som kanske du uppfattar som speciell. Och ni två är precis i början av er relation och har inte hunnit så långt än. Men det är inget som säger att ni inte kommer att ha en sådan speciell relation också när ni fått tillräcklig lång tid tillsammans, varför det är lite orättvist mot dig/er att jämföra relationerna.

Jag kan inte säga vilket av alternativen som stämmer, men mitt råd är att du funderar själv om du tror att något av alternativen kan vara vettigt. Sedan är mitt råd att du helt enkelt pratar med din kille om det här. För oavsett om det är så att han behöver tid innan han bearbetat sin gamla relation klart, så är det ändå bra att ni två pratar om det här. För det är inte bra att du går runt och känner som du gör, och att prata om sådana här saker är samtidigt något som bidrar till att man närmar sig varandra och fördjupar sin relation, varför det också är ett sätt att utvecklas tillsammans.
Så, försök sätt dig ner med honom, och förklara hur du känner det. Det faktum att du inte är svartsjuk av dig, gör att du förmodligen kan berätta det här, utan att han behöver känna sig anklagad och bara tro att du är svartsjuk. Men tänk på att du försöker prata lugnt och att du verkligen berättar hur du känner. Och i det fallet är det bra om du kan prata med ett öppet sinne, och säga att du uppfattar det som att han är kär i henne och att han verkar gilla henne mer än dig. För säger du att han ÄR kär i henne, och han GILLAR henne mer än dig, så påstår du att det är så, och det vet du ju inte säkert, varför det lätt kan bli så att han känner att du anklagar honom om du påstår en sådan sak. Så försök att använda ord som att du "uppfattar", eller "tror" att det är på ett visst sätt, och ge sedan honom en chans att förklara hur det är för honom, så kan ni sannolikt ha ett konstruktivt samtal kring det här. Sedan får du se vart det landar någonstans, för det beror ju mycket på hur han ser på det hela, vad han känner, och hur ni tillsammans kan hitta en lösning på det eventuella problemet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar