Frågor och svar om tjej

4 Oct 2000, 00:00 219
Annat, 0 år
Question


Är det onormalt att känna sig svartsjuk i ett förhållande?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej. Det skulle jag inte vilja påstå. Men som med de flesta typer av problem finns det en gräns när som i detta fall svartsjukan, blir så allvarlig att den omöjliggör ett vanligt liv, dvs svartsjukeidéerna dominerar personen ifråga på ett sätt som nästan handikappar henne/honom och har tagit över det mesta i vardagen. I ett sånt läge skulle jag kunna beteckna det som en direkt onormal nivå av svartsjuka. Allmänt är det som benämns svartsjuka i ett förhållande, en personlig oförmåga att kunna känna tillräcklig tillit/trygghet i en nära och kärleksorienterad relation, där den svartsjukes osäkerhet driver henne/honom till känslor, idéer och handlingar som ofta visar sig i misstänksamhet och olika former av kontroll. Osäkerhet och bristande trygghet känner alla människor av emellanåt när det t ex händer något negativt som vi inte är förberedda på eller då vi står inför något viktigt avgörande eller beslut i våra liv gällande skola, jobb, ekonomi, flyttning, partner, vänner osv.

Så i grunden skiljer sig inte svartsjukan så mycket från allt annat i våran tillvaro. Ta nu inte detta som ett erkännande för att man minsann har rätt att vara svartsjuk! Nej.., svartsjukan bör alltid försöka åtgärdas så länge som endera personen i relationen lider av den, eller att den andra personen i relationen känner sig utsatt för den.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar