Frågor och svar om pengar

13 Jul 2003, 18:35 133
Kille, 0 år
Question


Hur mycket ska man få i vecko eller månadspeng ??? föresten e jag 13år

Svar
Bo Westholm
Psykolog

I 13-års åldern är det vanligare att man får månadspeng än veckopeng, men har man lite svårt att få pengarna att räcka så länge som en månad, så kan det vara bra att få veckopeng istället, eller att man börjar träna på att få pengar att räcka genom att tex få pengar varannan vecka.

Hur mycket ska man då få som 13-åring. Ja, det första jag kan säga är att det är en hel del barn som inte får några pengar överhuvudtaget. Så mycket som 30% får inga egna pengar att hantera, och det är ju föräldrarna som avgör om familjen har råd att ge barnen egna pengar, och om dom tycker det är lämpligt att barnen ska ha egna pengar.
Men om vi tittar på dom som får egna pengar så visar olika undersökningar lite olika resultat. Men en 13-åring brukar få mellan 200 och 240 kronor i månaden i snitt. Snitt betyder att det finns dom som får mer och det finns dom som får mindre. Men slår man ihop vad alla som ingår i en undersökning får, och delar den summan med antal personer man frågat, så får man ett snitt , och det ligger alltså på 200-240 kronor beroende på vilken undersökning man tittar på.

Så någonstans mellan 200-240 kr per månad, eller 50-60 kr per vecka om man hellre vill ha veckopeng, kan alltså vara lagom anser tydligen dom flesta föräldrar. Sedan får du självklart prata och diskutera med dina föräldrar, för det handlar ju som sagt om vad dom tycker är lämpligt och vad familjen anser sig ha råd med.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar