Frågor och svar om kompisrelationer

13 Jul 2003, 18:42 161
Annat, 0 år
Question


Hej!
jag har ett litet problem, eller det är inte mitt egentligen, men jag blir irriterad på min kompis. för några månader sen blev hon ihop med världens snällaste kille. hon blev behandlad som en prinsessa. och de var jättegulliga tillsammans. men det fanns ett stort problem. han skulle flytta...till Gotland som ligger nästan så långt bort man kan komma.ja, men iaf.. de bestämde att det skulle fungera ändå och att de kunde hälsa på varandra på loven.

dagen efter att han flyttat var hon på en fest. där träffade hon en kille. som är typ 20 år. ja, och hon blev väl lite intresserad. men hon fortsatte vara ihop med killen på Gotland.

han kom och hälsade på på loven.
men så fort han åkt igen pratade hon bara om den där andra killen.

hon gjorde slut sen för att bli ihop med kilen hon träffat på festen. och skyllde på att det var för långt avstånd. jag och mina kompisar blev irriterade, för det skulle ha fungerat ändå...

så blev hon ihop med den där andra killen. och visst de var också söta ihop, men man jämförde ju honom med hennes ex..och det var ingen förbättring om man säger så. men jag undrar bara. för min kille är 21, och jag vet inte. men det verkade nästan som om hon var tvungen att ha en lika gammal kille för att inte vara sämre än mig. kan det vara så?

den där killen. han gjorde slut sen. för att det var för långt avstånd. och då tar det bara en och en halv timme mellan dem. det gick en vecka. och sen i förrgår fick jag reda på att hon var tillsammans med en ny kille. som hon träffat en gång i hela sitt liv, och strulat med i en kvart. jag tror inte ens att de pratade med varandra.

har min kompis svårt att vara singel eller? det verkar nästan som så. för hon ger sig in i nya förhållande hela tiden fastän hon inte ens lärt känna killen.

vad har hon för "fel"?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Enligt min erfarenhet så har vi alla olika sätt att förhålla oss till partnerrelationer, och det hänger ihop med vilka personer vi är och vilka erfarenheter vi har. Men det här betyder också att vårt synsätt och beteende när det gäller relationer kan förändras över tid, eftersom vi utvecklas som människor och hela tiden skaffar oss nya erfarenheter. Jag tycker därför det är meningslöst att prata om ”fel” när man diskuterar hur andra förhåller sig till nära relationen. Det som kan tyckas fel för en själv, kan nämligen tjäna sitt syfte under en viss period i en annan människans liv, ett syfte som vi som utomstående inte behöver ha en aning om.
Däremot så kan man oftast lära sig något själv om man pratar och diskuterar sådana här saker med sina vänner så man får höra mer om vad det är som driver dom att göra på ett visst sätt, välja en viss typ av partners, osv. Kanske vet dom inte alltid själva vad som ligger bakom dom egna valen, men när man pratar så kan både personen själv och vännen få en del idéer som man kan utforska tillsammans.
En sådan här typ av konstruktiv dialog och samtal som oftast fördjupar vänskapen måste dock hållas på ett respektfull och öppet sätt. För om vänner upplever att man redan har sin mening klar, och att man fördömer deras beteende, brukar det inte bli något givande samtal för någon, och risken är att man spräcker vänskapen istället för att fördjupa den.

Så, i ditt fall så kan det mycket väl vara så att alla dina teorier om din kompis stämmer, men det är inte säkert att det är så, varför du inte kan förutsätta att du vet vad som driver henne. Du kan inte heller förutsätta att hon är medveten om vad som driver henne att göra dom val hon gör. Men om du tycker om din kompis och är uppriktigt intresserad av att förstå henne så sätter du dig och pratar med henne och försöker ha ett öppet sinne när du frågar henne om hur hon själv ser på sina val och killar. Känner du inte att den typen av samtal skulle ge dig något, eller om du av andra anledningar inte är så intresserad av att förstå hennes värld, så gör du förmodligen bäst i att låta bli den typen av förtroliga samtal med henne kring detta. Ingen kan ju då hindra dig från att ha din uppfattning om varför hon gör som hon gör, men är du intresserad av att ändå behålla henne som vän även om du inte vill fördjupa vänskapen, så gör du nog bäst i att behålla den uppfattningen för dig själv. För eftersom hennes val utifrån ditt brev inte verkar drabba dig personligen på något sätt, så är det förmodligen inte så svårt för dig att lägga det här åt sidan och överlåta åt henne att göra sina val oavsett vad du personligen tycker om dom.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar